24rodopi.com/Общество

Трима водачи на автомобили с българска регистрация вече са „изгорели“ след новите изисквания на турските власти „Водачът на границата управлява през целия престой“.

Това сочат подадени сигнали до Генералното ни консулство в Истанбул.

Новите изисквания на турските власти за влизане и пътуване в страната предизвикаха стотици споделяния в социалните мрежи. Те се появиха първо в групите за почивка в Турция във Фейсбук, където за източник на информацията е посочено Генералното ни консулство в Истанбул, съобщава БНР.

Както вече писахме, едно от разпорежданията гласи: "При влизане на турска територия с автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС.

При проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение на горното изискване, автомобилът може да бъде задържан и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното населено място, след което върнат на водача след заплащане на солидна глоба…"

Хиляди потребители питат какво означава това и то точно в началото на активния туристически сезон, а коментарите във Фейсбук не спират дни след публикуването на разпорежданията. Някои задават въпроса какво ще се случи, ако на шофьора му прилошее или по някаква причина друг пътник в колата трябва да поеме управлението.

Ще бъде ли задържан автомобилът? И как ще реагират туристическите агенции, в чиито автобуси пътуват по двама шофьори? Недоверието и неяснотата доведоха до съмнения за легитимността на информацията.

Изискванията за влизане с автомобил в Турция и пътуване в страната се появиха във Фейсбук страницата на Генералното консулство в Истанбул в късния следобед на 11 май. Почти светкавично постът беше разпространен в различните групи, основно в тези за почивки в югоизточната ни съседка.

Само за няколко часа той събра стотици споделения и коментари от хора, на които предстои пътуване. В същото време в сайта на МВнР липсваше подобна информация. Малко по-късно постът беше "заключен", а впоследствие изтрит от администраторите на една от групите с мотива, че "новината е фалшива, защото няма официална информация".

Официалната информация се появи ден по-късно в сайта на МВнР в раздела за Практически съвети за Турция. От министерството заявяват, че забавянето на публикацията се дължи на изчакване на официалната грама. Писма с новите изисквания са получени в туристически агенции, които вече са разпространени на техните сайтове.

Българското външно министерство е предприело постъпки за отправяне на официално запитване към турските власти какво означават новите разпореждания. Отговорът се очаква в следващите дни.

В Истанбул вече са получени 3 сигнала за задържане на регистрирани у нас леки автомобили, които са управлявани от лице, различно от това, на което при влизане в Турция е вписан автомобилът, въпреки че същото е било в колата. Има и случаи с официално упълномощени лица, казаха от МВнР.

Публикуваните изисквания имат за цел да предупредят българските граждани, на които предстои пътуване в близките дни, докато се получи официалното тълкувание от турските власти, съобщават от МВнР, цитирани от националното радио.

Твърдението, че публикуваните във Фейсбук изисквания за влизане и пътуване с автомобил в Турция са фалшива новина, е НЕВЯРНО. Страницата на дипломатическото ни представителство в Истанбул във Фейсбук, на която са публикувани изискванията към българските граждани за пътуване и пребиваване в Турция, е легитимна.

Забавянето на информацията в сайта на МВнР се дължи на изчакване на официалната дипломатическа грама.

Външното ни министерство очаква отговор от турските власти как да бъдат тълкувани новите разпореждания и при какви ситуации шофьор, различен от вписания на ГКПП, може да управлява автомобила.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/5/23 14:49

    Смешно писание, как се тълкувало ами буквално. Нарушаваш , глоба - нормално, за разлика от България .В Турция се спазват законите.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/5/23 15:12

    Хората са прави, нашите търговци изселници купуват коли от БГ примерно за 5000лв и ги продават на Турски граждани за 20 000лв и уж да ги управляват с пълномощни същите коли в Турция струват двойно по скъпо Турците си пазят тяхното Заради такива тарикати ще изгорят и други

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/5/23 15:35

    И гастарбайтерите изгоряха

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/5/23 16:40

    Бащата или Майката са пенсионери и внасят кола за 2 годишен престой в Турция, синът или внукът се фука с кола с БГ регистрация по улиците на големите градове в Турция. Българските изселници сме като конски мухи, нахални и нагли. Хитруване на дребно. Един път влиза в Турция с лична карта излиза с паспорт и обратно. Дребните дяволии са ни в характера. Турция каза стоп! Това е майна. Не навсякъде минават маймунските номера на Кърджали.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/5/23 21:09

      Хареса ми сравнението с конски мухи

      Изтриване
  5. Анонимен17/5/23 17:11

    А иначе с две книжки(българска и турска) могат да карат.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/5/23 17:16

    разбирам да правят проблеми когато собственника на колата да го няма тва кво е сега пълни глупости

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17/5/23 21:34

    При влизане в Турция с чуждестранно МПС следва да се представи:

    Валиден документ за самоличност (паспорт или лична карта);
    Талон (с информация за собственика на превозното средство, номер на двигател, номер на рама, регистрационен номер);
    Застраховка "зелена карта" валидна за Турция.

    В случай че автомобилът се управлява в страната от друг човек, който не се намира в него при преминаване на граничните пунктове, е необходимо да бъде представено пълномощно, което да съдържа следната информация:

    Имена на упълномощителя, рождена дата, номер на личен документ, постоянен адрес (или данни за юридическото лице, ако собственик на МПС/ППС е юридическо лице);
    Имена на упълномощеното лице, рождена дата, номер на личен документ, постоянен адрес (или данни за юридическото лице, ако собственик на МПС/ППС е юридическо лице);
    Данни за МПС/ППС (номер на двигател, номер на рама, регистрационен номер);
    Текст, който показва, че упълномощителят упълномощава упълномощеното лице да управлява описаното МПС/ППС в чужбина, вкл. в Република Турция, както и да го представлява пред компетентните турски органи.
    Задължително е представянето на застраховка "зелена карта".

    Пълномощното следва да е нотариално заверено и преведено на турски език.


    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/5/23 07:02

    Споко, Ердоган си знае работата

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/5/23 12:00

    Това е още началото, щом изселниците са гласували за бай кемал. Какво искат Ердо да ги награди с локум и баклава ли?
    На тези неблагодарници да им анулира двойното гражданство, да видят откъде изгрява слънцето

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен18/5/23 23:45

      ha ha haa ne sledya novinite erdo im dade vlas ite na siraha viv panickata sega da gi virne 20 godini nazat

      Изтриване
    2. Анонимен22/5/23 00:02

      теб какво те интересува кой за кого е гласувал..разбрах че не само в Турция има глупави хора то и в България ги има значи.Глупак смотан

      Изтриване
  10. Анонимен18/5/23 14:00

    Da bravo posledniya komentar napravo da anulira dvoynoto grajdanstvo

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен18/5/23 14:00

    Da bravo posledniya komentar napravo da anulira dvoynoto grajdanstvo

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.