24rodopi.com/Регион

Още 13 испански черни лешояди пристигнаха в Източните Родопи. Най-голямата и тежка граблива птица в Европа се завърна в България, след като първата група бе освободена в края на 2022 г.  Завръщането на вида се осъществява като част от програмата за възстановяване на популацията от черни лешояди в българската част на планината, осъществявана от екип на Фондация „По-диви Родопи“,  Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), испанската неправителствена организация GREFA.

Дългото 3300-километрово пътуване на птиците от редкия вид през почти цяла Европа отне три дни. To завърши след като птиците бяха внимателно пренесени в индивидуални кутии за превоз и транспортирани до техния нов дом. Екипът от експерти ще бъде неотлъчно до тях през следващите дни, за да се увери, че адаптацията на лешоядите протича нормално и те са в добро състояние. Лешоядите бяха временно настанени в специално изградена адаптационна волиера, където ще прекарат следващите няколко месеци, докато свикнат с новият си дом.

Птиците ще бъдат освободени обратно в дивата природа тази есен. Новата група се очаква да се присъедини към вече освободените през миналата година птици и да сформират колония. 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/6/23 17:20

    Дано да не летят над и около с. Великденче - Габаач Джебел.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/6/23 18:17

    Да видим колко от тях ще оцелеят в дивите Родопи !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/6/23 18:19

    Ще живеят докато не срещнат местен дерибей който ще ги обстеля и ще пише неизвестен!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/6/23 19:08

    Runcays s puchkata si chte gi garmi.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/6/23 09:43

    Някой може ли да ми каже с какво ще се хранят тези птици..Къде са тези умряли животни в Родопите които застрашават района от епидемии? Пълно безумие.Природата е отредила кой животински вид къде да пребивава съобразено с хранителната среда.Другото е игра с природата и се плаща яко.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/6/23 13:43

    Чакам да разбера с какво ще се хранят тези птици.Със средства от моите данъци ли?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.