24rodopi.com/Коментари

София осъмва с военни по улиците. Полицията е обезоръжена, Оранжевата гвардия също. Всички гарнизони в страната овладяват градовете. В България се извършва преврат, а правителството на Александър Стамболийски е свалено от власт.

9 юни, точно преди 100 години.

Земеделците печелят предсрочните избори, но изпадат в изолация, конфронтирайки се с всички останали. България е в криза още от 1920 година, след втората национална катастрофа. В страната действа окупационен режим. Тече дебългаризация в Македония, а Стамболийски подписва Нишкото споразумение, с което се ангажира да унищожи ВМРО и да спре изпращането на въоръжени чети през границата в защита на македонските българи. Силата на Стамболийски постепенно придобива статут на диктатура-земеделското управление се конфронтира с всички, несподелящи неговата идеология и политическа линия. Опозицията се опитва да запази Търновската конституция. Военният съюз, ВМРО, БКП и останалите опозиционни сили са на „Ти“ с преврата. Правителството е свалено, Стамболийски убит…

100 години по-късно. Виждате ли прилики?

Снимки: „Изгубената България“

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/6/23 10:35

    Schte pobedim.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/6/23 10:36

    Стамболийски е бил любимец на дамите от висщите слоеве през 20-те години на миналия век. Много хора са му завиждали за изтънчеността. В знак на злоба и завист след като го свалят от власт на днешния ден преди 100 години, той е измъчван няколко дни! Бил е буквално кастриран и разчленен, преди окончателно да го убият на 14.06.1923 г.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен9/6/23 11:30

      Сигурно си му светил под чаршафите докато е търкалял прабаба ти! Убит е зверски от членове на ВМРО. 97 пъти е намушкан с нож, отрязани са му ушите, почти му е бил махнат скалпа. Язден е от палачите си, а накрая му е отрязана главата и в чувал откарана в София. Всичко това поради политиката му спрямо македонския въпрос, докато сърбите дебългаризират Македония.

      Изтриване
  3. Анонимен9/6/23 11:30

    Stambuliyski i negovoto upravlenie sa bili nai tolerantnite kım tuskoto malcinstvo i toi e politika v nova istoria na bulgaristan koito e imal nai blizki otnoshenia s TÜRKİYE cumhuriyeti

    ОтговорИзтриване
  4. Стоян9/6/23 11:43

    Нищо не става от държава в която има четири убийства на министър председатели Стефан Стамболов, Александър Стамболийски, Димитър Петков и Андрей Луканов явно гена е такъв.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/6/23 16:37

    Вай, вай ! Мисирките зензуристи публикували и коментари.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.