24rodopi.com/Общество

„Демографията отвъд статистиката“-това бе темата, по която говори кметът на Кърджали Хасан Азис на Заключителната конференция за общински мандат 2019 – 2023 г. на НСОРБ.

Многократно през годините съм подчертавал, че демографията ще тръгне в положителна посока едва тогава, когато младите хора имат сигурни работни места, отлична заобикаляща среда за развитие, възможности за спорт и развлечения, отлични социални услуги за по-възрастното население, и изобщо – спокоен и достоен начин на живот.

Данните за Националната статистика за населението през последните 5 години (2017-2021 г.) показват, че е налице изразена тенденция на нарастване на броя на населението в община Кърджали. При очертаната тенденция на намаляване на броя на населението на страната и на голяма част от общините в България, община Кърджали попада в малка група общини, които са с увеличен брой на населението. В периода от 2017г. до 2021 г. броят на населението на общината се е увеличил с 3533 души. Само една област в страната - област Кърджали, - увеличава населението си през 2021 г. спрямо 2020 г. с 0.2%. През 2021 г. единадесет области в България имат положителен механичен прираст. Най-голям такъв прираст има в областите Кърджали (12.6%о),  Бургас (7.4%о) и Варна и Пловдив - по 6.0%. С най-голямо намаление на населението в резултат на отрицателния механичен прираст са областите Смолян (-8.7%), Кюстендил (-5.6%) и Враца (-5.2%).

Видно от статистиките, 17% от гражданите на община Кърджали са непълнолетни, съответно – в подтрудоспособна възраст, 60% са работещи, и 23% са вече пенсионери. В областта делът на пенсионираните съграждани е 26%. По тази статистика Кърджали също не отстъпва на останалите градове, в които населението на страната прогресивно застарява. 

Това налага общината ни да бъде гъвкава, за да предложи адекватни на нуждите на хората услуги – в  последните години секторът на социалните услуги се развива изключително динамично. Община Кърджали предоставя широк кръг от общодостъпни и специализирани социални услуги, насочени към деца и пълнолетни лица според специфичните им потребности, финансирани от държавния бюджет, общинския бюджет и по проекти. Към настоящия момент в община Кърджали са разкрити и функционират 17 социални услуги, като 10 от тях се финансират като делегирана от държавата дейност, 2 се финансират от общинския бюджет и 5 се финансират по проекти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". С колегите от община Кърджали и към този момент продължаваме да надграждаме всички услуги, не само социалните, в полза на гражданите“, посочи Хасан Азис.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/6/23 13:24

    И кое от тези неща има в Кърджали, Асане? Не ми изброявай статистика. Положителните данни там са заради-старците по селата умират, в ромските фамилии няма под пет деца. Това, че пресъставяте актове за раждане за деца, родени извън страната, то ги прави "млади хора", но само по документи в региона. Спри да боравиш с данните като дявола с Евангелието. Защото и Кърджали отдавна вече е само град по документи

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/6/23 14:24

    Тези данни нямат нищо общо с реалността. Кърджали е градът с най-разбита инфраструктура, с огромен дял на добитък по улиците. Безразборното презастрояване пък върви с пълна сила поради факта, че има хиляди напуснали този регион и работещи извън страната. Ако не бяха техните спестявания, нямаше да има и кьорав строеж. Освен тях, няма кой друг да инвестира в град със затихващи функции. Но и те самите не живеят в него. В новите блокове има едва по 2-3 семейства. Показателно е, че и половината „Боровец“ избяга зад граница. Останаха само неудачниците с кредити при лихвари, които „Златният“ от махалата по списък да ги кара да гласуват.
    Тръгнеш ли по улиците виждаш едни и същи лица. Да не говорим и колко хора, които сами си говорят. Показател и за психичното състояние на обществото.
    Това е истината. Иначе по статистика сме най-бързо развиващия се регион по население и ала-бала.
    Колкото и има 260 000 пълнолетни избиратели според измислените избирателни списъци.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/6/23 07:23

    Тия, дето сме си тука знаем, че тези цифри са пълни измишльотини и града е абсолютен батак по всички параграфи! Много ми е чудно, дали тия, на които им ги разправя тези фантасмагории, изобщо му вярват или просто се замаяват едни други?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.