24rodopi.com/Общество

Накипрени, направени, усмихнати, задължително жива музика пред блока. Паркингът се превръща в дансинг, ръждясалите гаражи са украсени с балони. На снимката - къна в кърджалийския квартал „Веселчане“…

Сезонът на сватбите отдавна започна.

Както 24rodopi.com вече писа, сватбените уикенди са вече в миналото. Салоните за веселби след бракосъчетанието са със запълнен график.

„Почти нямаме свободен ден. От понеделник до неделя-тържества“, споделя собственик на сватбен салон в Кърджалийско. Местата са 500 и почти винаги запълнени.

Кърджали е в челото по брой на ритуалите на глава от населението от години. Дори и 2/3 от браковете да се сключват зад граница.

С началото на летния сезон започват и тържествата.

„В региона има недостиг на музиканти, а без оркестър не става“, казват в кърджалийския квартал „Боровец“, където понякога има по три къни и годежи на ден. Правят се на открито, но самото сватбено тържество е задължително в салон.

Ако преди години кувертът можеше да се натъкми до около 30 лева на стол. В момента най-ниската цена е 50 лева.

„Сватбите в региона са обичайно между 300 и 500 гости. Само за салона това са между 15 и 25 хиляди лева“, коментира собственик.

Оркестър от пет души пък е минимум 2500 лева, но цените достигат и до 4 бона.

„Свирим първо къната, после годежа, след това сватбата, натрупват се около 15 часа музика“, пък казва един от инструменталистите в региона. Ангажиран е за цялото лято.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/6/23 09:01

    От името на самия квартал си личи, че там ще е весело.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/6/23 14:46

    От оркестъра от видеото наистина си личи че има дефицит на музикаджии. Дефицита е във всички отрасли, също така не останаха качествени строителни майстори. Всичко избяга на запад.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/6/23 21:20

    Цигания

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.