24rodopi.com/Общество

Независимият град и регионален център Ноймюнстер, четвъртият по големина  в  северногерманската провинция Шлезвиг Холщайн, белязан с древна история, отвори врати  за българските танцови и песенни колективи от цяла Северна Германия. В двора на Bildungszentrum im Vicelinviertel / учебен център в  квартал Вицелин / в ранния следобед Фолклорната формация „Булгаре“  в Ноймюнстер представи най-новия си проект „Втория Фолклорен събор на българските песенни и танцови състави от цяла Северна Германия.“

Идеята за него се ражда преди 5 години и първоначалното виждане  на организаторите е той да има своите ежегодни издания. Но ковид-вълната спира това вдъхновение. В основата на този Събор стои името на един сърцат българин, неговия председател Симо Ангелов и съпругата му, народната певица Ирена Ангелова, влюбени в магията, наречена  българско народно изкуство. Днес, пет години по-късно, тази идея вече е реалност. Една от целите на Събора е танцовите и песенни групи да покажат пъстрата красота на българските народни песни и танци – извор на непресъхващата сила на българския корен и дух.

С индустриализацията на града нараства много бързо и населението, над 80 хиляди жители, принадлежащи към 117 националности. Това определя другата главна цел на Събора –  неговата изключителна интеграционна насоченост: „Това е един малко по-различен от традиционните за България  фолклорни събори, казва Ирена Ангелова.

Представяйки красотата на българското народно песенно и танцово творчество пред немското общество и останалите 117 националности в град Ноймюнстер, българската общност се опитва  „да изгради  мост между различните култури в нашата община“,  допълва радостно тя. За един по-добър, по-спокоен и  по-хубав живот, за един по-висок  стандарт на хората тук.

Христина Въчева

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.