24rodopi.com/Общество

Масово се търсят къщи и парцели в станалото известно като „селото на свлачищата“. Осем години минаха от екзотичната идея на тогавашния премиер Бойко Борисов да построи блок за пострадалите и евакуирани семейства, а днес в Сипей квадратният метър „трева и храсти“ струва около 75 лева.

Селото се намира буквално на 5 минути пеша от центъра на Кърджали.

„Търсенето е голямо, но къщи почти вече не се продават. Една от последните обявени за продан бе с цена 180 000 евро. Около 40 парцела сме продали в последните години. Обяви ли се оферта за място-веднага идва купувач“, споделя пред екипа на „Родопи voice“ кметът на Сипей Сейхан Апти. Търсенето е рядко от местни жители. Най-голям интерес има от хора от региона-Крумовградско, Момчилградско, Кърджали.


По-слабо е търсенето на имоти в околните на Сипей села-Зимзелен, Повет и Панчево.

Профилът на купувачите е един и същ-хора, които работят и печелят зад граница.

„Около 30-35 хиляди лева се продава парцел от около 400 квадратни метра“, посочват в населеното място.

Припомняме, че Сипей влезе в новините през 2015 година. Заради снеговете и дъждовете се активизираха няколко свлачища в региона. Най-засегнато бе именно съвсем близкото до Кърджали село. Няколко къщи буквално се срутиха, други се напукаха, а семействата трябваше да бъдат евакуирани. Огледи от експерти посочиха решението-проект за подпорна стена. Калкулацията обаче се стори огромна на тогавашния премиер Борисов и той предложи „За тези пари е по-добре да построим цял блок за хората“. По-късно Междуведомствената комисия по бедствии и аварии реши да отпусне средства в размер на 1,5-2 милиона лева. Нервите по оста Кърджали-София продължиха, защото средствата бяха забавени.

В крайна сметка подпорна стена бе построенна, а сумата за нея бе 1 000 000 лева. Сонди вкараха бетон 12 метра под земята.

Към днешна дата в Сипей всичко е спокойно, а селото се превърна в мишена за имотния пазар.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/7/23 22:37

    Общината продаде безразборно всичко което може да се продаде сметище,гробище,пътища от османско стига желаешти да има.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/7/23 22:41

    Не си харчете парите напразно 5 Мин бил незнам си какво инвестирайте умно

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.