24rodopi.com/Регион
Председателите на организационния комитет на традиционния мевлид за здраве и берекет в кърджалийското село Велишане Метин Янълмаз и Гюнай Байрамоглу от свое име и от името на местните жители връчиха благодарствен плакет на зам.-председателя на ДПС и кмет на община Кърджали доц. д-р инж. Хасан Азис. Те благодариха на кмета за оказаното съдействие при ремонта на джамията „Джалаплар“, която бе поразена от мълния.
„Повече от 30 години в джамията „Джалаплар“ се провежда мевлид. Молитвеният дом се намира извън населеното място, но събира като магнит хора от целия район, които идват тук, за да се помолят за здраве, берекет и благоденствие, да се помолят за близките си, за хората, които са напуснали този свят, за здравето на хората, които живеят в Родопите, Турция и Европа“, заяви доц. д-р инж. Хасан Азис. Той уточни, че преди 7-8 години мълния поразява една от постройките на джамията.
„Всичко около джамията изгаря и нито един пламък не пламна в сградата на самата джамия. Като, че ли някаква невидима сила опази сградата на джамията. Беседката и допълнителната постройка около молитвения дома изгоряха, но нито драскотина нямаше около сградата на джамията. Има невидима сила, която привлича хората тук и те продължават да вярват в силата на вярата, в силата на това да бъдат заедно и да отправят своите молитви към Всевишния“, заяви Хасан Азис. Той поздрави организаторите на мевлида за здраве и берекет. Пожела на велишанци да продължат тази хубава традиция.
За поредна година стотици души от кърджалийското село Велишане, околните населени места Бойно, Кьосево, Воловарци, Кобиляне и наши изселници, които пристигнаха от Турция и Западна Европа се събраха на традиционния мевлид за здраве и берекет.
Религиозното събитие се проведе в местната джамия „Джалаплар“. To бе уважено от зам.-председателя на ДПС и кмет на община Кърджали доц. д-р инж. Хасан Азис, председателят на Общинската организация на ДПС в Кърджали Лятиф Расим, председателят на Общински съвет – Кърджали инж. Юсеин Ахмед. Тук бе и кметът на Велишане Севим Салиф.
Организатори на проявата бяха изселници от района, които живеят и работят в Турция. Религиозният ритуал започна с четене на айети от Корана и Мевлиди Шериф от имамите на централната кърджалийска джамия Ердинч Хайрула и Авни Тахир. Известният майстор-готвач от Истанбул Фахреттин Акън приготви 15 казана много специален пилаф за всички, уважили обичая. За изготвянето му са използвани 150 кг. специален ориз от Турция, както и 210 кг. телешко месо. За всички присъстващи организаторите бяха осигурили айран, минерална вода, сладолед и халва.
Гюнер ШЮКРИ, Велишане
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/7/23 19:51

    Той да оправи улиците в града че в Сирия са по добри

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/7/23 20:28

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/7/23 16:50

    Целия град има нужда от работа ремонти и така нататъка този само по селата баламосва пенсионерите

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.