24rodopi.com/Регион

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан посети тюрбето (гробница) край село Долно Прахово, което беше ремонтирано и отвори врати за посещение. Материалите за ремонта са осигурени от Общината, а самият ремонт е извършен с доброволен труд на местни хора. Техническата част е направена от кмета на Долно Прахово Сали Ахмед, който по професия е строителен техник.

Председателят на мюсюлманското настоятелство на медресето Кязим Мюмюн запозна присъстващите с историята на тюрбето. Той отбеляза, че в него е погребан Мустафа Ефенди, почитан от мюсюлманите в региона духовен водач в медресето в началото на 19-ти век. Това е станало през 1262 г. по Хиджра, което означава 1846 г. Около тюрбето има още два гроба с надгробни надписи на арабски език със запазени дати. Надписите са преведени на турски език със съдействието на Сезер Садулов, експерт към отдел „Иршад“ в Районно мюфтийство – Кърджали. Тук са били погребани синът на Мустафа Ефенди – Исмаил Ефенди и снаха му.  Това е станало през 1267 г. по Хиджра, което означава 1851 г.

От свое име и от името на мюсюлманското настоятелство на медресето кметът на Долно Прахово Сали Ахмед изрази своята благодарност към доброволците и ръководството на община Ардино в лицето на кмета инж. Изет Шабан. „С такъв отдаден кмет, който влага сърце и душа, винаги е много хубаво да се работи заедно. Радваме се, че с общи усилия правим нашия край още по-хубав“, каза Сали Ахмед.

Кметът инж. Изет Шабан заяви, че през годините винаги са подпомагали дейностите за запазване на културно-историческото наследство в общината. Имаминът на медресето Нуриттин Исмаил отслужи молитва)в памет на Мустафа Ефенди.

На събитието присъстваха още председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, председателят на Общинската организация на ДПС Шахин Байрамов, кметовете и кметските наместници на Горно Прахово, Башево, Богатино, Чернигово, Дедино, Търна, Левци и Искра.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/7/23 06:11

    Поздравление на Иззет Шабан Кметите трябва все така да са

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.