Това ли искахме: Лъскава витрина с неонови надписи на латиница, зад нея мрак и разруха?!


Самуил Крумов/24
rodopi.com/Лично мнение/Общество

2 042 408 200 лева е тазгодишната вноска на България в Европейския съюз. През миналата бе 1,6 млрд. лева.

За пример, за 6 месеца страната ни е получила 724 млн. лева по прословутия План за възстановяване и развитие. С един куп условия, които трябваше да бъдат гласувани в парламента.

И настана времето да си зададем въпроса къде потънаха всички милиарди от ЕС от приемането ни досега?! Защо магистралите са на вълни и в постоянен ремонт, защо до обикновения животновъд, земеделец растат условията, но не и финансирането? Защо целият този сектор е буквално разгромен, а насреща нищо? Защо пращаме енергетиката в колапс, изпълнявайки решение на ЕС за „Зелени сделки“ и прочие?

Подобни въпроси могат да се зададат за всяка една сфера, която може да държи тази държава все още на крака.

Редно е и да си зададем още по-важен въпрос: доколко България има полза от ЕС?

Страната ни почти изцяло загуби своя суверенитет, а решенията се вземат отвън. И не само, че промяната не настъпва, но става още по-зле.

Да прочетем и темата НАТО. 19 години след влизането в Алианса. Първоначално страната ни трябва да плаща годишна вноска от 8 милиона долара. Към момента тя вече е 1,5 милиарда лева. В същото време армията ни е буквално обезоръжена. Не разполага нито с ново оборудване, нито със съвременни оръжия. Представете си, ако всички тези милиарди за 19 години, се използваха за оборудване на армията?! Нямаше да се достигне до това положение, нали? „Народ, който не храни собствената си армия, скоро ще храни чужди“, е казал Наполеон. Е, България вече ги храни.

Посещението на украинския президент показа истинското лице на съвременната българска политика. Недостойно поведение на слагачи. Дори по темата „Македония“ трябваше да се примирят с чуждо решение и видяхте какво последва. Няма нито един автентичен акт на поне за пред хората признак на достойнство.

Европа живее в една фалшива либерална демокрация от тоталитарен вид. „Десни политики с леви убеждения“ и насилствено налагане на волята. Комунизмът не успя в Съветския съюз, но пък Марксизмът победи в Запада (всъщност, той е и западна идеология, но инсталирана на Изток).

Много хора в страната ни продължават да живеят в своята собствена фантазия за това, което представлява Западния свят. А той в упадък, видим с просто око. Самата подмяна на ценности е доказателство за това. Еднополюсният свят превърна обществата в еднополови. Загуба на идентичност, дори просто човешка.

У нас тази либерална демокрация е просто една фасада, лъскава витрина с неонови надписи на латиница. Зад нея-мрак и разруха. Развращаване на морала на всички обществени нива.

Сега е моментът, в който това общество трябва да си отговори: това ли искахме и искаме всъщност?!

Историческият момент налага, крещи, негодува поне да загатнем за националното си достойнство.

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/7/23 11:29

    Типичните руски опорки. Всеки грамотен може да колко пари сме взели от ЕС и колко сме дали. Ние, Румъния, и още 1-2 страни винаги взимаме повече отколкото даваме. Може би ако 44г русняците не бяха избили българската интелигенция щяхте да сте наясно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/7/23 13:55

      Типичният овчи мозък, като няма какво да каже и "руски опорки". Абе, тъпан, и къде са тези пари, откраднати, а? А за вас-бръмбари и червеи. Урсулски опорки

      Изтриване
    2. Анонимен12/7/23 15:02

      Абсолютно заблуден тип !!! Взел някой лев от някоя янки-еврейска фондация и си казва соросоидното мнение.

      Изтриване
  2. Анонимен12/7/23 11:44

    Кой я е писал тая статия и проверил ли е изобщо кви глупости бълва? Вноските са в милиони, а не милиарди! Страната ни е получила 724 милиона, при внесени 2 милиона! Проверете си фактите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/7/23 12:31

      Ти пък щото много си наясно. България е внесла в бюджета на ЕС малко под 14,16 млрд. лв. от 2007 до 2021 включително - по данни на Министерството на финансите. Само до 2015 по различни оперативни програми ЕС е разплатил проекти за над 13,16 млрд. лв. В приключващия следващ период до 12 януари 2022 ЕС е разплатил проекти за над 10,35 млрд. лв. А това означава, че България е получила над 9,3 млрд. лв. повече, отколкото е дала като вноска в ЕС до днешна дата. За следващия програмен период, на базата на най-груби сметки, се очаква България да внесе около 10 млрд. евро, а да получи от ЕС 29 млрд. евро, което означава, че страната остава сериозен нетен получател на средства от Общността.
      То хубаво ама досега не знам пък колко са си взели обратно по най-различни причини, основната от която е, че има нарушения при усвояването на сумите. За предстоящия също не се дават данни дали изобщо ме получили нещо, само пишат, че ще ни дадат тези 29 милиарда. Също така остава тайна от какво се лишаваме, за да ни ги дадат.

      Изтриване
    2. Анонимен12/7/23 13:00

      България, Гърция и Румъния са сигурно, трите страни, спечелили най-много от евро съюза. А това дето си го изписал изобщо не противоречи с написаното от мен. За 17 години България е внесла 14 млиарда, което на фона на това, което внасят останалите държави си е направо смешно.

      Изтриване
    3. Анонимен12/7/23 13:15

      Сега си помисли или проучи колко много милиарди загубихме от закритите и заТритите производства в страната ни. Защо България се обезлюдява с всеки изминал ден. Къде остана земеделието и животновъдството ни, износът на млечни продукти, леката и тежка промишленост. Да не говорим как вече ще сме и енергийно зависими. Всички плащаме от джоба си вноските в ЕС, а малко хора успяват да се облажат с това, което ни отпускат от там. Както и фактът, че голямата част от тези пари наистина се крадат, ама не от мен и теб. Замисли се отново. Не че искам да ти променя мнението, но картинката за жалост, не е в наша полза.

      Изтриване
    4. Анонимен12/7/23 13:57

      До 11,44: Амебо, малоумна, в официални документи всички суми са в хиляди. Знаеш ли колко прави 2 000 000 хил., а? Като сложиш трите нули и стават 2 милиарда, профан. Два милиона му била вноската, ти тъп ли си бреее. Два милиона е вноската по къщата само на коврата на тиквата в Барселона

      Изтриване
    5. Анонимен12/7/23 20:42

      Ама то на снимката горе си пише, че е в хиляди лева, ама много надценявате интелектуалното ниво на някои коментирали

      Изтриване
  3. Анонимен12/7/23 12:18

    Давайте пари и оръжия на Украйна, гладни ганьовци ! Европа било , хай с..тир!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/7/23 16:18

    Абсолютно верен анализ! Време е да се замислим: какво спечелихме и какво загубихме? Милиардите изчезнаха в нечии чекмеджета, нищо не бе направено, ни пътища, ни дявол, магистрали-убийци, вечно в ремонти, разбито земеделие, здравеопазване, образование, никаква армия, енергетика съсипана заради чужди интереси, избягали млади и стари, за да бачкат на кюрди, араби и "великите европейци", дето не ги признават за хора, налагане на джендърството в училищата. Това ли спечелихме? Всичко е съсипано в тази държава заради интересите на кравари и урсули. И ядем боклуците на Европа в чуждите вериги. Никакво, ама никакво достойнство, ни национален интерес. Всички управляващи се държат като прислужници на ес и Посолството. И къде било това руско влияние, извинявайте, че не разбрах?! В празните глави на зомбираните фанатици сектанти

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/7/23 21:55

    Щом платените копейки квичат значи сме на прав път . Semper Fi

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/7/23 22:25

    А какво ще кажете за източноя руский мир. росия с най-много болни от спин, най-много смъртни случай в следствие на алкохол и 60% разводи. Какъв рай.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/7/23 22:51

    Dobre sme ,ama chte se opravim.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/7/23 23:09

    Подарихме 4 бази на американците и там български крак не може да стъпи.По цял свят там където американците имат бази плащат милиони за наеми ,но ние сме толкова богати ,че не смеем да изпросим и един долар от големияр бял "брат"

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен12/7/23 23:12

    Автора копейка и да пукне няма да се върнат мракобесните времена на сесесерето.Свиквай и си пиши драксаниците, на никой не му дреме.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.