24rodopi.com/Култура

С изложба, включваща фотографии на ученици от Одрин и рисунки на младите художници на ОДК-Кърджали, наречена „Заедно на един мост”, бе открит Месеца на Турция в Кърджали.

Организатори на събитието са Общината и Посолството на Република Турция у нас.

Официални лица при откриването й бяха кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, вицеконсулът в Генералното консулство на южната ни съседка в Пловдив Халиф Таръ Ислям, председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, заместник кметът Тунджай Шюкрю, председателят на групата съветници на ДПС в Общинския съвет Лятиф Расим, енорийският свещеник отец Петър Гарена и районния мюфтия Басри Еминефенди.

В изявлението си Хасан Азис припомни, че идеята за Месеца на Турция в Кърджали е естествено продължение на проведените през годините Месец на Америка в Кърджали, десетдневки на Германия в Кърджали, наскоро проведения Месец на Испания в Кърджали. „Всичките тези инициативи са резултат на усилията на община Кърджали да изгражда мостове. Мостове на приятелството, на опознаването, на толерантността, на културните идентичности на Балканите и в Европа”, подчерта доц. д-р Азис. По думите му Община Кърджали ще продължава с подобни прояви на разширяване на приятелствата и с други държави и през следващите години.

Доц. д-р Хасан Азис благодари на посланика на Р Турция в България  н.пр. Айлин Секизкьок, съорганизатор на Месеца на Турция в Кърджали, на консула на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, партньор в организацията на мащабната проява.


Месецът на Турция в Кърджали включва богата културна, религиозна и творческа програма, която се организира съвместно с побратимени общини от южната ни съседка, подчерта доц. д-р Хасан Азис. Предвиждат се прояви от побратимените общини от Одрин, Чорлу, Маниса. Ще бъде представено изкуството Ебру, концерт на симфоничния оркестър от Тракийския университет. Ще бъде представен и танца на дервишите.

Предвидени са също делови срещи с бизнеса от тракийската част на Турция и Кърджали. Последната десетдневка на Месеца на Турция в Кърджали ще е посветена на турското кино. Филмите, осигурени от посолството на Р. Турция в България и Генералното консулство в Пловдив, ще бъдат прожектирани в новото кино „Арена”. 

Вицеконсулът Халиф Таръ Ислям благодари на кмета доц.д-р Хасан Азис за чудесната инициатива за провеждане на месец на Америка в Кърджали. той благодари и на побратимените на Кърджали общини в Р Турция за съдействието при организирането на мащабната проява.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.