24rodopi.com/Култура

Симфоници от Тракийския университет в Одрин плениха кърджалийци с изпълнения на Моцарт, Юнус Емре и… Дайчово хоро. Дервиши показаха и танците си в парк „Арпезос-Север“ в центъра на Кърджали.

Като кулминация на проявите в рамките на „Месец на Турция в Кърджали“ до ук определи кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис концерта на Балкански симфоничен оркестър към Тракийски университет в Одрин и атрактивното изпълнение на дервиши под ритъма на музиката, изпълнена от симфониците. Многобройната публика в парка чу майсторски изпълнени творби на Моцарт, Хачатурян, Й.Щраус, Юнус Емре, Исмаил Деде Ефенди. Изненадващо за мнозина прозвуча и Дайчово хоро на Ц. Петков.

Официални гости на концерта бяха генералният консул на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, ректорът на Тракийският университет в Одрин проф. д-р Ерхан Табакоглу, кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, заместникът му Тунджай Шюкрю, секретарят на общината Себахатин Риза, районният мюфтия Басри Еминефенди и отец Петър Гарена.


Приветствие към стотиците, присъстващи на концерта поднесе кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис. В него той припомни за отминалите прояви в програмата на Месеца на Турция в Кърджали и посочи какво още предстои. „След този уникален концерт, който очаквам с голямо нетърпение, в рамките на Месеца на Турция в Кърджали предстоят още десетдневката на турското кино и традиционното ашуре, което организираме с побратимената ни община Осман Гаази – Бурса”, каза кметът на Кърджали. Той изказа благодарност на съорганизаторите на Месеца на Турция в Кърджали – посолството на Турция в България и генералното консулство в Пловдив, както и на побратимените на Кърджали общини в южната ни съседка. Отправи специални благодарности към ректора на Тракийския университет в Одрин проф. д-р Ерхан Табаоглу, благодарение на когото е станал възможен концерта на Балканския симфоничен оркестър.

От своя страна проф. д-р Ерхан Табакоглу благодари за поканата за участие в Месеца на Турция в Кърджали и предаде поздрави на жителите на Одрин към кърджалийци.  „Тракийският университет в Одрин има общо 42 500 студенти. Сред тях и 5000 чуждестранни. Имаме ползотворни контакти с почти всички университети в България. Реализирали сме много общи проекти чрез европейски фондове, както и реализирани проекти с община Кърджали. Целта ни е да се задълбочават добрите приятелски отношения между България и Турция. В тази връзка е и тазвечершният концерт на Балканския симфоничен оркестър”, каза проф. д-р Ерхан Табакоглу.

Присъстващите на концерта бяха поздравени и от генералния консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. В него той изтъкна големия принос на Тракийския университет в Одрин за развиване на добрите отношения между България и Турция. За пореден път той предаде поздравите на посланика на Р Турция в София Айлин Секизкьок към всички кърджалийци и гости на града.

По рано във фоайето на община Кърджали беше открита изложба от картини на студенти и преподаватели от Факултета по изящни изкуства в Тракийския университет в Одрин, като изложбата откри кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, а в церемонията участва и ректорът на престижното висше учебно заведение проф. д-р Ерхан Табакоглу.


По-късно в парка, преди концерта на Балканския симфоничен оркестър, кърджалийци станаха свидетели на уъркшопове по стрелба с лък, турски народни танци и изкуството Ебру/техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на създаденото цветно изображение върху хартия/плат, с водещи от Тракийския университе /.

Кметът на Кърджали прояви завидни умения в рисуването с техниката Ебру, като асистираше на малко момиченце да изобрази Мики Маус. Оказа се, че го прави за първи път. Примерът му бе заразителен, тъй като умения в Ебру демонстрира и ректорът на Тракийския университет Ерхан Табакоглу.

И двамата се оказаха твърде умели и при стрелбата с лък, като тук към тях се присъедини и генералният консул в Пловдив Корхан Кюнгерю.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/7/23 08:56

    Нашата система 4:4:2......

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/7/23 08:59

    Да бяха организирали и подмяна на тротжарни плочи и околяване на междублокови пространства.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.