24rodopi.com/Регион

Поредният от традиционните молебени за здраве, берекет и благоденствие в района, се проведе в чернооченското село Вождово. Мюсюлманите се събраха на ритуала в местността „Емироглар“.

Молитвата беше отслужена от местните проповедници, които прочетоха житието на ислямския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.

Събитието бе уважено и от кмета на Община Черноочене Айдън Осман. Той поздрави присъстващите и им благодари, че в тези трудни времена успяват да запазват традициите. Тези събития са и повод хората да се срещнат и да се сплотят, подчерта той.

Организатор на проявата е местното настоятелство със съдействието на кметствата на Вождово, Драганово, Пряпорец, Среднево и Бостанци.

Прочетена бе и молитва за дъжд. Интересното в ритуала е, че мюсюлманите отправят молитвата за дъжд с посочващи към земята пръсти на ръцете. Четящи молитвата духовници намятат религиозното си расо наобратно.

Председателят на местното настоятелството Джевджетин Аптураман изрази признателността си към местните кметове за оказаната помощ при подготовката на молитвата и подчерта сърдечните си благодарности на местното население и дарителите.

След молебена на присъстващите беше раздаден пилаф, подготвен от опитните ръце на местният майстор Фахри Мустафа.

Да помагат на майсторите се стекоха младежи-доброволци от село Вождово. Те се включиха активно и при разпределянето на храна за нагостяването на присъстващите.

Молитви се проведоха и в чернооченските села Възел и Йончово.

Исмет ИСМАИЛ, Черноочене



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/7/23 14:19

    Хайде и черноочене почна с пилавите. Гюнер тоя ще те изпревари.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/7/23 15:32

    Така става в 21век. Като има дъжд и не си съхраняваш водата сушата ти виновна!?!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/7/23 16:59

    Климатът не се влияе от молитви другари...Смешно е в 21. век. Нека пак си има мевлиди и молебени ама не за дъжд или слънце...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/7/23 21:45

    Dosega valja,pak li.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/7/23 00:13

    Allah kabul etsin. Amin.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.