24rodopi.com/Регион

Стотици мюсюлмани от ардинските села Долно и Горно Прахово, Башево, Млечино, както и изселници от Турция, участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие се проведе в медресето край Долно Прахово и даде възможност на хората да се съберат на едно място и да общуват.

Духовници, водени от Районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди и имамина на джамията в медресето Нуриттин Ибрям четоха Айети от Корана и Мевлид-и Шериф. Присъстващите бяха нагостени с десет казана пилаф, приготвени от дългогодишния майстор готвач Супхи Исмаил от Ардино. Тази година основни дарители за разходите на мевлида бяха поети от синовете и дъщерите ( Мюмюн, Фахри, Наиме, Бехие, Емине, Дурие и Рабие), както и внуците (Бахри, Метин, Йозкан , Хасан, Мехмед) на покойния имамин от Горно Прахово Хаджъ Хасан Муслу.

Мевлидът бе уважен от кмета на Община Ардино инж. Изет Шабан, председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям, областният председател на ДПС Ресми Мурад, председателят на Общинската организация на ДПС в Ардино Шахин Байрамов. Тук бяха още кметовете и кметски наместници на Башево, Горно Прахово, Чернигово, Дедино, Търна, Китница, Искра и Левци.

След мевлида гостите посетиха тюрбето на Мустафа Ефенди, което се намира край медресето.

Организатор на религиозното събитие бе мюсюлманското настоятелство на медресето със съдействието на кметство Долно Прахово.

Кметът на Долно Прахово Сали Ахмед и председателят на мюсюлманското настоятелство на медресето Кязим Мюмюн изказват сърдечните си благодарности към семейството на Хаджъ Хасан Муслу за оказаната финансова подкрепа при организирането на традиционния мевлид.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.