24rodopi.com/Общество

"Получавам 7 500 турски лири пенсия, което е около 250 евро. Плащам 250 евро наем, а отделно имам и сметки за ток, вода, хранителни продукти и други неща. Невъзможно е да живея само от пенсията", казва Айше Акташ пред германската обществено-правна медия АРД. ". Преди да се пенсионира, Айше е принадлежала към средната класа - работила е в текстилната промишленост. Днес тя е принудена да продължава да работи - в магазина за втора употреба на съпруга си. Защото в Истанбул пенсията не ѝ стига за нищо, пише авторката Дамла Хекимоглу.

„Истанбул е друга бира, тук в Одрин/Edirne е някакси по-лесно, но ако живееш в свой дом, с повече хора под един покрив. Иначе, сметките пак няма да ти излизат. Какво да ти кажа – от лицата на хората по улиците можеш да разбереш какво се случва с цените. Мохабета е по безплатните пейки, а не в кафенето“, споделя пред репортер на 24rodopi.com пенсионерът Кязим.

Близо една трета от турските пенсионери получават месечна пенсия в размер на 250 евро. И много пенсионери всъщност са принудени да продължат да работят.

Почти не минава ден без цените да поскъпнат, пише АРД. Ако турските гевреци със сусам са стрували пет турски лири миналата седмица, сега цената е двойна.

Според данните на Организацията за изследване на инфлацията ЕНАГруп, между юни и юли цените са се вдигнали с 13,18 на сто. Цените на храните и безалкохолните напитки са скочили с 14,66%, наемите са се вдигнали с 6,05%, а цените в ресторантите - с 9,15%. Очаква се да продължат да растат. Инфлацията през юли се изчислява на 47,83 на сто в сравнение със същия месец през миналата година. Турската централна банка прогнозира, че годишната инфлация ще достигне 58 на сто. Експертите смятат, че реалното повишение на цените всъщност е дори по-високо. На мнозина им се налага да се ограничават, други зависят от финансовата подкрепа на семействата си.

"За вас килограм от някои зеленчуци в Одрин ви излизат стотинки, но питате ли нас", казва Кязим.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/8/23 11:30

    Това е дело на Републиканската партия(CHP),Таип ще ни спаси от тях,хайде малко търпение,стиснете си зъбите още 5 години.Даже ще излетим в космоса

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/8/23 13:49

    А защо не питате как живеят българските пенсионери 500 лева пенсия. Всички идват от Турция за да минат телк в България а нашите пенсионери изненадват болни и бедни.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/8/23 18:08

    V Bilgariya pensionerite kakvo da kajat

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/8/23 23:09

    Елате тука, без това търсят работници за 500 евро, двойно ще ви плащат. Но ми прави впечетление тия където гладуват тия където нямат пари или работа имат по две къщи с няколко етажа и наеми вземат работят по няколко души, повечето взимат двойна пенсия и пак не им стига за парче хляб. Гладни с по няколко къщи с чисто нови коли, но по бедни от нас. Само Африка на вас нищо друго!!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/8/23 05:28

    Моята Майка си мечтае тука за 250Е пенсия. Трябва да се спрат тези да точат пари. Избира или турска или българска пенция

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен27/8/23 10:29

    Елате си в България! С предимство ще продържават да ви дават незаслужените пенсии по болест, има и евтино месо и карантии. Доматите са по евро и половина, хляба почти един долар. Но вие си имате стотинки и ще живеете тук добре - банички и боза бол !

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/8/23 12:35

    Tragnali sme kam Europa,ama sme obarkali posokata i varvim kam Afrika.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.