24rodopi.com/Общество
Добилата популярност и в Източните Родопи Сание Сютлю е сред задържаните за незаконно издаване на визи за дългосрочно пребиваване у нас. Разбитата група е в Североизточна България. Преди години Сание Сютлу оглави Гражданско обединение за реформи в държавата (ГОРД), което си постави за цел да стане партия. Сютлю работеше и за партията на Лютви Местан, а последно воюваше с друга известна изселничка – Несрин Сипахи, относно автентичността на дипломата на последната.
Седем души са задържаните от разкритата престъпна група за незаконно издаване на визи за дългосрочно пребиваване у нас, основен участник в която е началникът на група „Миграция“ в ОД на МВР Павел Маринов, съобщи окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.
Преди година е започнала разработката на ДАНС и „Вътрешна сигурност“ на МВР за разкриване на корупционната схема и събиране на доказателства за дейността на групата.
Поводът е случаен и леко комичен. Тъй като ДАНС и група „Миграция“ на МВР са в една сграда с общ вход, на един от служителите от ДАНС му направило впечатление, че началникът на служба „Миграция“ към ОД на МВР в Разград Павел Маринов взел да кара много скъп велосипед, след което почнали да го наблюдават, съобщава разградска медия.
Събрани са множество доказателства – включително и със специални разузнавателни средства, от които става ясно, че освен Маринов към групата са съпричастни още шестима души, които също са задържани – адвокат, двама застрахователи, две преводачки от Шумен, както и жена с двойно гражданство с инициали С.С., за която се знае, че е служител в българското консулство в Истанбул, има бюро за административни услуги в Турция и е била посредничка в схемата.
Посредничката, която е инициатор на схемата, е набирала турски граждани, имащи желание да се сдобият с визи, тип D. Тези визи дават право на дългосрочно пребиваване в България, а следващата стъпка е придобиване на гражданство и български документи за самоличност. След това посредничката е намирала действителни административни адреси и се е уговаряла със собствениците на имотите.
По правило началникът на група „Миграция“ Павел Маринов е трябвало да извършва проверки дали действително лицата, които са искали да се сдобият с визи, тип D, се намират на дадените адреси. Това обаче той не е извършвал, нещо повече – в качеството си на длъжностно лице Маринов е подписвал документи с невярно съдържание – протоколи, че е извършвал проверки на посочените от посредничката адреси в Разград и Шумен, на които уж са настанени осигурените от нея турски граждани с молби да получат визи, тип D.
Според окръжния прокурор, шефът на „Миграция“ не е съзнавал, че с участието в тази схема открехва вратата към държавите от Европейския съюз за криминално проявени лица, а и за терористи.
За година от схемата са се възползвали около 100 души. Тарифата е била различна: от 2000-3000 евро – по правилото „лечение според болката“, или пък на принципа на тотализатора „с малки суми, но редовно“ – по 200-300 евро на човек, обясни прокурор Тихомир Тодоров.
Решението да се действа срещу групата е взето заради оперативната информация, че посредничката с двойно гражданство, която е инициатор на престъпната схема, ще напусне страната и ще остане за дълго в Турция“, уточни Тихомир Тодоров. Павел Маринов е задържан в понеделник на работното му място. Пари там не са намерени, а в последвал обиск в дома му в Лозница са открити 60 незаконни боеприпаса и димна граната. Наказанието по повдигнатото срещу задържания шеф на „Миграция“ обвинение по чл. 302, ал. 2 от НК е от 3 до 15 години лишаване от свобода.
Павел Маринов е на 55 години, в системата на МВР е от 1995 година, през 2011 година е назначен за временно изпълняващ длъжността началник на група „Миграция“ в ОД на МВР, а от 2014-та е титуляр.
В четири последователни съдебни заседания вчера Окръжен съд – Разград взе различни по тежест мерки за неотклонение спрямо четири лица, срещу които се води досъдебно производство за корупционно престъпление. Заради наличието на класифицирана информация, делата бяха гледани при закрити врати.
Първи пред съда застана П.М. – началник на група „Миграция“ в ОД на МВР Разград. 55-годишния мъж е привлечен като обвиняем за две тежки умишлени престъпления.
Според първото обвинение за времето от неустановена дата на месец февруари 2023 г. до 14.08.2023 г. в Разград, в качеството си на полицейски орган – Началник група „Миграция при ОД на МВР Разград, в условията на продължавано престъпление, поискал и приел дар, който не му се следва, за да не извърши действие по служба – да не извърши проверка по реда на ЗЧРБ и Правилника за прилагане на ЗЧРБ на лицата, кандидатстващи за дългосрочно пребиваване и получаване на виза тип D. За извършеното престъпление – поискан и получен дар, се предвижда наказание от 3 до 10 години „лишаване от свобода“, глоба до 20 000 лева и лишаване от права.
За повдигнатото на П.М. второ обвинение, че е придобил и държал боеприпаси, НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години.
На тримата посредници – 47-годишния М.А., 59-годишната С.С. и 56-годишния Т.К. са повдигнати обвинения, че от неустановена дата на месец февруари 2023 г. до 14.08.2023 г. в Разград, в условията на продължавано престъпление предложили и дали подкуп на полицейски орган – Началник група „Миграция“ при ОД на МВР Разград П.М. за да не извърши действие по служба – да извърши проверка по реда на ЗЧРБ и Правилника за прилагане на ЗЧРБ на лицата, кандидатстващи за дългосрочно пребиваване и получаване на виза тип D. За извършеното престъпление НК предвижда наказание до 10 години лишаване от свобода и глоба до 15 000 лева. Представителят на Окръжна прокуратура – Разград подчерта, че четиримата в хода на разследването са установени като съпричастни към извършеното корупционно престъпление и поиска от съда да им бъдат наложени най-тежките мерки за процесуална принуда „задържане под стража“. Адвокатите на обвиняемите пледираха, че исканията на прокуратурата са неоснователни. Обосноваха се, че обвинението страда от сериозен дефицит на доказателства и начинът, по който е формулирано, затруднява защитата, тъй като не е конкретизирано кой, кога, къде и колко е дал или получил. Съдебният състав, като разгледа събраните до момента материали прие, че досъдебното производство все още е на много ранен етап, предстоят множество процесуално-следствени действия, обвиненията са работни и тепърва ще бъдат прецизирани. Въпреки това обвиненията са за тежки умишлени престъпления, за които законът предвижда наказание „лишаване от свобода“. По отношение на П.М. съдът прие, че корупционното престъпление е с висока обществена опасност. Налице е и обосновано предположение, че обвиняемият е участвал в корупционна схема за неправомерно издаване на визи на лица, които нямат законно основание да ги получат. Във връзка с откритите в дома му боеприпаси, справка от КОС показва, че П.М. не притежава разрешение за притежание на огнестрелно оръжие. Макар данните за личността на обвиняемия да са изцяло положителни и да няма опасност да се укрие, съдът счете, че е налице реална опасност да извърши друго престъпление, тъй като по делото не са изяснени всички участвали лица и форми на престъпна дейност, и при по-лека мярка може да повлияе на бъдещи свидетели и осуети разследването. Поради изложените съображения, съдът прецени, че към момента най- адекватната мярка за неотклонение, която следва да определи спрямо П. М. е най- тежката – „задържане под стража“. По преценка на съда съобразно събраните до момента доказателства тримата посредници, обвинени в предлагането и даването на подкуп на полицейския началник, получиха различни по тежест мерки за неотклонение.
На 59-годишната С.С. от Шумен съдът наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, на 47-годишния М.А. от Разград – „подписка“, а на 56-годишния Т.К. от Разград – „домашен арест“ чрез електронно наблюдение.
Определенията на съда подлежат на обжалване с частна жалба и/или протест пред Апелативен съд-Варна.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/8/23 10:22

    Сание чок сютлендиди бе джанъм по всичко си й личеше

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/8/23 10:26

    Сютлюнун, сютю бозук чъктъ !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.