24rodopi.com/Общество

Папа Франциск е получил реплика на сребърно ключе, с което е била заключвана дарохранителницата на един от манастирите на Перперикон. Това твърди археологът Николай Овчаров, който от години ръководи проучванията на открития от Иван Балкански скален град.

Както вече 24rodopi.com писа, в събота папа Франциск прие кърджалийска делегация, водена от кмета доц. д-р Хасан Азис.

Припомняме, че иманяри твърдяха преди години, че преди да стигне до музея като находка от Перперикон, ключето е било държано от иманяр от Момчилград. Овчаров опровергава това.

„Ключето е от 10-и век и е изпълнено от най-добрите бижутери в столицата на Византия, Константинопол. Дарохранителницата е представлявала ковчеже, където са пазени светите дарове от сребро и злато, използвани в богослужението“, твърди археологът.

По думите му до този момент е известно само едно скъпоценно сребърно катинарче за такава дарохранителница, което е сред най-ценните експонати на византийското изкуство в прочутия световен музей „Ермитаж“ в Санкт Петербург. Находката от Перперикон е единствена по рода си в световен мащаб, допълва проф. Овчаров.

„Помня, че когато преди двайсетина години открихме това великолепно произведение на изкуството, създадено в най-добрите бижутерски ателиета на столицата на Източната Римска империя, Константинопол, с екипа се радвахме като деца. А днес ключето, носено на гърдите на християнски епископи преди хиляда години, е най-ценният експонат на експозицията на Историческия музей в Кърджали. Защото е от Перперикон – древното светилище на близо 7000 години, като през едно хилядолетие от тях е бил център на епископия, обхващала понякога целите Родопи“, разказва проф. Николай Овчаров.

„Очевидно папа Франциск оцени това. Всички виждаме на публикуваното видео от Ватикана как той поема с трепет сребърния ключ и  се прекръства пред него. А публикуваните от медиите негови думи допълват емоцията, която светият отец е изпитал“, коментира археологът пред БТА. Когато кметът Хасан Азис обяснява историята на предмета, папата отговаря: „Г-н кмете, много кметове идват и ми подаряват ключа на своите градове, но Вие сте единственият, който ми подарява ключа от ковчежето на такова свято място!“.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/8/23 18:00

    Този вече не е един от нас!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/8/23 21:28

    Да прав си . Да му мислят братята мюсюлмани

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/8/23 08:06

    Той никога не е бил.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.