24rodopi.com/ Общество

Делегация, включваща кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, главния мюфтия на България д-р Мустафа Алиш Хаджи, районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, преп. отец проф. д-р Петър Гаренов, Джелал Неджиб Фаик - главен секретар на главния мюфтия на България, Бейхан Мустафа Мехмед, зам.-главен мюфтия на България и Хайри Ахмед Емин - началник отдел „Външни работи“ на Главното мюфтийство, проведе лична аудиенция в кабинета на Папа Франциск днес.

Тя бе осъществена със съдействието на Негово Превъзходителство Богдан Паташев, посланик на Република България при Светия престол и Суверенния малтийски орден.

Папа Франциск получи почетен знак „Герб на Община Кърджали–златен“ за огромния му принос в утвърждаването на междурелигиозния диалог в света – модел, който активно се развивава в последните 20 години в община Кърджали.


„Имахме честта да дарим на Светия Отец и икона на Христос Пантократор.

Но най-впечатляващ подарък за Папа Франциск бе копие на сребърен ключ от Перперикон“, заяви общинският кмет.

Предметът е намерен при разкопки преди 20 години в подножието на историческия връх, където се намира средновековната епископия, наричана от местните Клисе башъ, и според археолозите е ползван за свещената дарохранителница. Символът е повече от ясен – тази част на Великата планина стана модел за общуване между отделните религиозни общности. Ключето е от Х в. и е изпълнено от най-добрите бижутери в столицата на Византия, Константинопол. Дарохранителницата е представлявала ковчеже, където са пазени Светите дарове предмети от сребро и злато, използвани в богослужението. Находката от Перперикон е единствена по рода си в световен мащаб. Това прекрасно произведение на изкуството е правено още когато православни и католици не са били разделени, а е имало единна Християнска Църква.

Така дарението символизира единството, както между християните, така и с мюсюлманите, защото днес Родопите са пример за такова мирно съжителство.

„Г-н кмете, много кметове идват и ми подаряват ключа на своите градове, но Вие сте единственият, който ми подарява ключа от ковчежето на такова свято място“, каза Папа Франциск. „Защото Ви имаме доверие, а то е безценно“, отговори му доц. д-р Хасан Азис.

Той уточни, че са получили и поздрави от Светия отец за уникалната идея за изграждането на паметник на толерантността в Кърджали, и по негова молба му са му подарили макет на бъдещия монумент.

В знак на подкрепа и благословия, Папа Франциск лично и пред цялата делегация положи своя подпис върху снимка, на която са кметът Хасан Азисе, отец Петър и районния мюфтия Басри Еминефенди при провеждането на поредната инициатива в подкрепа на междуетническия диалог в Кърджали.

Срещата приключи с размяна на сърдечни поздрави и обич, които Папа Франциск предаде за всички жители на община Кърджали.

Визитата е подготвена в координация с Българската православна църква и Главното мюфтийство в България.

 Снимки:  Ватикан медия

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/8/23 20:00

    а за пътищата на кърджали нещо каза ли ?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/8/23 14:10

    Buruşuk götlü papaz !!
    Ercan …

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/8/23 16:04

    ФИКРИ САЛИ КАКЪВ ГО РАЗДАВА?.ХАСАНЕ ФИКРИТО В КАЧЕСТВОТО СИ НА КАКЪВ Е В ДЕЛЕГАЦИЯТА?.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен28/8/23 17:06

      Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.