24rodopi.com/Общество

Докато шофираш вниманието ти е грабнато от табелата на предния автомобил. Определено не е стандартен.

„Има стар лаф. Когато нещо изглежда дефектно, се казва: Направено като в час по трудово обучение. Като от ученик. Такива са и номерата, които се правят от неоторизирани фирми“, споделя пред 24rodopi.com водач на МПС, който е срещал 5-6 автомобила с табели-менте, единият в Кърджалийско.

Тарикати пестят време и пари с менте табели на колата. Практиката включва отпечатване на регистрационна табела извън фирмите, оторизирани от МВР, за да се спестят такси, редене на опашки в КАТ, както и за да се запази старият номер.

В много случаи обаче новите менте номера не отговарят на стандартите за шрифт, цвят и светлоотразителност.

Екип на вестник „Телеграф“ в столицата е попаднал на случай, в който задължителната според регламент на ЕС синя ивица в лявата част на табелата е черна. Звездите от знамето на ЕС пък вместо жълти са бели.

„Макар и рядко, се случва да попаднем на номера, които не отговарят на стандарта. При проверка става ясно, че номерът е редовен, но цветовете или шрифтът са различни. Причината е, че при загубване или кражба на едната табела хората си поръчват друга от всевъзможни места“, обясняват източници от МВР.

Според тях водачите правят това, за да спестят редене на опашки в КАТ, както и такса регистрация (48 лв.). Друга причина е желанието да запазят стария си номер. По закон при загуба или кражба на табела МПС не може да запази стария си номер и получава нов.

Менте табелите често имат различен от стандартния цвят или шрифт.

Оказва се обаче, че в Закона за движение по пътищата няма предвидена конкретна санкция за шофиране с номер, който не е по стандарт. В закона глоби има само за шофиране на нерегистрирано МПС или МПС без регистрационни табели (от 200 до 500 лв.) или табели, непоставени на определените за това места (от 50 до 200 лв.).

50 лв. пък е глобата за шофиране с нечетлив или закрит номер.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен21/8/23 09:49

    На задните номера има пломби, този е фалшифицирал и пломбата

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/8/23 10:06

    Носи се и наказателна отговорност, по чл. 345 ал.1 от НК за табела, която не е издадена от съответните органи, лишаване от свобода до 1г. и глоба от 500 до 1000 лв.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/8/23 18:40

    Ei mn paparak stana chovek ne moje da prudne bez da go shtraknat

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.