24rodopi.com/Общество

Турската лира наистина поевтиня много, но за другата ваканция ще сме много по-добре.

Това споделя пред кърджалийско обменно бюро изселил се в Бурса в зората на демокрацията възрастен мъж от региона.

Тъжни, но пък оптимисти за лятото на 2024-а са повечето от нашенците, които в летните месеци са в родния край. За разлика от други години не се хваалят с пенсии, заплати и „язлъци“ (вили край морето).

Обменните бюра в Кърджали купуват лирата при курс 0,63. Една турска лира купува едва 6,3 стотинки.

„Срещу 1 лев получаваш 15 лири. Когато бяха 10 лири, беше много на сметка да се пазарува в Одрин. Днес и там е скъпотия“, пояснява роднина на оптимиста, който вярва, че през лятото на 2024-та братовчедът от Бурса ще бъде „по-богат, като си дойде и обмени пари“.

Представителите на властта в Анкара в последните дни чертаят по-светли дни за джоба на турците от средата на другата година.

Днес от Турския статистически институт обявиха, че инфлацията в страната на годишна база се е ускорила до 47,8 на сто през юли. Отчетено е увеличение на цените през юли спрямо юни с 9,49 на сто.

Новото ръководство на Централната банка на Турция обяви, че основната му  задача ще бъде понижаване на инфлацията. През юни Централната банка обяви увеличение на основния лихвен процент от 8,5 на 15 процента. Това бе направено като част от мерките за борба с кризата в икономиката на страната и затягане на паричната политика.

Финансовият министър Мехмет Шимшек коментира, че 47,83 процента годишна инфлация е в съответствие с пазарните очаквания. „Намираме се в преходен период. Годишната инфлация ще започне да намалява от средата на 2024 г.", казва оптимистът Шимшек.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/8/23 21:36

    Ама друг път.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/8/23 21:48

    ako is obsto se virnete v turciya

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/8/23 23:32

    Надявам се до година да се задържи поне 0.05 стотинки. За да пазаруваме и почиваме където трябва! 😁

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/8/23 00:57

    Edimpat da vi sprat telkovite resheniqi pensii shte sprete da idvate tenahalni no i nagli

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/8/23 07:31

    „Не умри магаре, не умри“ – лято детелина ще ти жъна. За 21 години и магарето щеше да поумнее, чак професор щеше да е!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/8/23 08:05

    Би бил оладжаъ йок!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/8/23 09:03

    По добре да не идват. На всички им и писнало от тях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/8/23 15:43

      Ердо каза: Всички сирийци в Сирия! Следва втора серия: Всички българи в България! Ще ми гласувате за Къчлароглу, хайде деее!

      Изтриване
  8. Анонимен4/8/23 12:24

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен4/8/23 12:58

    Аман от тези отрепки.Как не се наядоха. Да им спрат и пенсиите от тук и телковете..

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен4/8/23 13:00

    Моля институциите за внимание. Сложете им ограничения както правят другите европейски държави. 6месеца да пребивават България и ще видим вашите телкове и пенсий! Повечето идват да харчат на родотелите пенсийте, телковете. Обменят евро и обратно. Срамота 😡

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.