24rodopi.com/Политика

Фирма „Визьор“ ООД, собственост на родителите на политика Делян Добрев, е получавала значителни суми за вероятно фиктивни доставки на дървесина на „ТЕЦ Марица 3“ АД, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки.

Това твърдят от фондация „Антикорупционен фонд“ в съобщение, разпространено от държавата телеграфна агенция.

Разследването цитира резултатите от проверка на „ТЕЦ Марица 3“ АД, извършена от Регионална дирекция по горите – Кърджали (РДГ) през декември 2022. Според доклада за проверката, до който неправителствената организация има достъп, администрацията на „ТЕЦ Марица 3“ АД е предоставила на проверяващите от РДГ – Кърджали 8 фактури за доставка на дървесен чипс от фирма „Визьор“ ООД, средно по около 3 000 тона месечно, на цена от 95 лева на тон. Превозни билети за чипса не са представени, а на територията на ТЕЦ-а не е констатирано наличие на дървесина.

Собственици и управители на „Визьор“ ООД, водещ производители на пелети в страната, са Александър Данчев Добрев и Златка Стойкова Добрева. Двамата са родители на Делян Добрев – бивш министър на енергетиката и председател на енергийната комисия в няколко парламента.

Добрев е от най-активните политици от ГЕРБ в последните две години относно разкритията, които прави за „Продължаваме промяната“. Той откровено е „непослушният в ГЕРБ“ и сега, когато формацията на Бойко Борисов и коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ си партнират във властта.

„Цитираните от нас официални документи показват, че през 2022 година около 285 000 лева на месец - или около 3 милиона лева на година – са отивали от „ТЕЦ Марица 3“ АД към фирмата на родителите на Добрев“, заявява Лора Георгиева, координатор в неправителствената организация.

Според твърденията на представители на „ТЕЦ Марица 3“ и „Визьор“, цитирани в доклада на РДГ - Кърджали, доставяните на ТЕЦ „Марица 3“ около 3000 тона дървесен чипс средномесечно представляват дървесни кори и стърготини – отпадъци от производствения процес на пелети на Визьор. Тази информация противоречи на официалните данни, представени на сайта на „Визьор“, според които месечното производство на пелети на фирмата възлиза на едва около 2600 тона.

След като фондацията разпространи публикацията, озаглавена "Пелетигейт", Делян Добрев отговори:

„Антикорупционен фонд“, с цялото ми уважение, това не е разследване! Това са внушения и манипулации. Поръчка е! Знам и името на поръчителите! Целта - да ми затворят устата, но няма да стане!

Стоя зад всяка своя позиция, която съм защитавал в комисията по енергетиката! Само един детайл като за начало, ако имах частен интерес, щях да искам централите да работят на дървесен чипс, а не на въглища. Но за това се иска акъл, който авторите или нямат или не се вързва с поръчката. Останалите детайли ще изяснят адвокатите ми! И не, не е “пелетигейт” , “поръчкагейт” е!".

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/8/23 22:00

    Ем крайно време е вече да има затвор за такива работи, кланета като във Френската революция че септември наближава. Ние тука вече 30 г. работим, не може да направим 1/4 милион, човека ми краде по 3 на година.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/8/23 22:08

    Дребен, но вреден!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/8/23 07:51

    хасковски мошеник облечен във власт и имунитет. докога с такива мутрагени. пени се пред трибуната за да маскира далаверите си.дайте поне един читав за показ.няма няма и няма....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.