Самуил Крумов/24rodopi.com/Лично мнение

Две жени начело на могъщи финансови организации. Българският корен е обединяващ между тях.

Кристалина Георгиева управлява Международния валутен фонд. И говори за нова Студена война. Със страх и уплаха за бъдещето на глобализма. Посочва в интервю за американско издание колко тежко щяло да бъде за бедните държави в един многополюсен, разкъсан свят. Припомня за „тежките години“ на соца в България, където Кристалина имала две рокли, а в магазините само бутилки оцет.

В същото време получава отлично образование, обикаля различни университети в цял свят - от Лондон до Австралия. А България е на 25-о място в света по брутен вътрешен продукт на глава от населението, според същия този МВФ, който сега управлява…

По време на оцетните години една друга жена, в другия край на планетата, води нелегална съпротива срещу военната диктатура в Бразилия. Дилма Русеф е с български корени. 22 дни е измъчвана в ареста заради дейността си, 2 години прекарва в затвора…

След години става първата жена президент на Бразилия. В момента оглавява банката на БРИКС. Страните членки на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка - създадоха Новата банка за развитие през 2015 г. като алтернатива на доминираните от САЩ международни финансови институции - Международният валутен фонд и Световната банка. Тя ще отпуска заеми.

Какво казва Русеф: „Нашата цел е делът на средствата, които отпускаме в местна валута, да достигне около 30 на сто от кредитирането като цяло. Ние отхвърляме всякакъв вид налагане на условия. Често заемът се дава, при условие че се изпълняват определени политики. Ние не правим това. Ние уважаваме политиките на всяка страна“.

Звучи категорично, убедено, спокойно. За разлика от страховитите послания на Кристалина, барабар „оцетните“ спомени.

Две жени, с български корени. В едната няма страх за бъдещето, а другата живее в спомени от миналото. Или под уплахата, че отново ще е на грешната страна на една Студена война.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/8/23 09:38

    Дилма Русеф също българка. Гордост за нас! Във висините Майка България надяваме се, че ще узрее за равенството, да приема и уважи различния.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/8/23 10:20

    Кристалина Георгиева седнала с Дилма Русеф мед да яде . Каква огромна разлика има между двете .

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/8/23 10:34

    Джендърите срещу реалността! Интересно!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/8/23 11:22

    Едната отхранена със златна лъжичка в уста, другата се борила за свобода срещу диктатурата. Едната говори за финансова помощ на държавите, които в същото време да запазят своята независимост, другата за вкиснатия от оцет глобализъм, който тоталитарно обезличава държави и хора.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/8/23 15:28

    Кристалина ,кристалина ти и изменничка на род и родина ,ти си неблагодарна на народна република България ,която те изучила ,възпитала ,дала ти полъх ,и духовен вятър да се извишиш във световните висини зап сметка на Народна република България .А сега да хулиш соца и да осеяш с две рокри и буутилка оцет собственото си възвишения е меко казано дебелоочиеда вярваш в западния глабализъм

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/8/23 17:26

    Със сигурност всички тези,които плюете по глобализма имате йфони и карате мерцедеси.Никой не желае да произвежда консерви за Россия и да си кара москвича.С една дума Запада да ни дава пари ,а ние да си правим каквото душа ни желае.Такъв филм няма.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/8/23 19:30

    Брех голяма работа че била 2 г в затвора
    А какво да кажат хората от концлагерите които бяха по 15 г а други изобщо не се върнаха от там ?!!!
    Гебердисах за Дилма или Уилма !!!
    Ерджан …

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/8/23 23:38

    Браво, страхотна статия!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.