24rodopi.com/Кърджали
130 000 лева са осигурени за ремонт на покрива на Художествената галерия. Фирма „Орием комерс“ е избрана за изпълнител на проекта „Основен ремонт на покривни конструкции, укрепване и възстановяване на Художествена галерия „Станка Димитрова“ в Кърджали“, но са „проспани“ летни седмици за дейностите заради липса на съгласувателно писмо от Министерството на културата и Националния институт по недвижимо културно наследство.
Повече от месец след избора на фирма изпълнител ремонтът на покрива на художествената галерия „Станка Димитрова“ в Кърджали, с настоящ статут на художествен отдел към Регионалния исторически музей (РИМ), се бави, а заради очаквания ремонт галерията не приема посетители. Това твърди директорът на РИМ – Кърджали Даниела Коджаманова.
Както вече 24rodopi.com писа, предстоящите строително-монтажни дейности са причина експозициите да са свалени, опаковани и прибрани, за да не бъдат увредени от очаквания строителен прах. Втори месец галерията не приема посетители.
„Не можем да започнем ремонта поради една единствена причина – нямаме съгласувателно писмо от Министерството на културата и Националния институт по недвижимо културно наследство. Това е нещо, което не можем да преодолеем. Явно е, че и по този въпрос ще трябва да се занимаем лично и ако трябва с министъра на културата, защото след седмица, десетина дни започват валежите. Фирмата е готова, имаме пари и не можем да започнем, защото започването на строителните работи означава, че някой може да дойде и да ни спре“, гласи коментарът на кмета на Кърджали доц. д-р Хасан Азис.
Сградата на художествената галерия „Станка Димитрова“ в Кърджали е построена през 1878 г. и в нея са били настанени органите на властта до 1885 г. Като художествена галерия „Станка Димитрова“ функционира от 1968 г. и до 1999 г. е съществувала като самостоятелен културен институт в рамките на общинския бюджет. През този период галерията е една от водещите в страната, с фонд от над 3200 единици - картини, графики, скулптури и икони на едни от най-големите български художници от началото на 20-и век до сега. През 2022 г. е изготвен необходимия заради статута на сградата – архитектурно-строителна недвижима културна ценност, категория „Местно значение“, публично-общинска собственост, проект за ремонта.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/9/23 10:32

    Фирмата е ясна, не подлежи на избор, още месец.......

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/9/23 10:34

    Ам хайде мотора на партията Пеевски какво прави за Бастиона с две думи се задвижват нещата

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/10/23 16:48

    she stimame s droni kak rabotat

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/10/23 22:33

    Брех златния покриввв.
    Минимум 350 лв. 2м

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/10/23 23:28

    Вьйй откраднотото медресе.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен2/10/23 13:25

      Като не знаеш по-добре си мълчи. Какво медресе, какви 5 лева

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.