24rodopi.com/Общество

„Сега сме на ягодите и пъпешите във Франция. Заминахме още в началото на лятото. Много тежко. Дават пари, ама… Предлагат ни да останем за гроздето, но няма. Щерката вече си тръгна. Има ужасни болки в кръста. Приключвам кампанията и се прибирам и аз“, споделя жена от Родопите, която в момента е на нивите във Франция. Мълчи за заплащането.

„Преди ни даваха по 35 евро на ден. Седем дни в седмицата. Грозде. Нито един африканец няма там, нито един арабин. Само роби от Източна Европа. Това ни донесе ЕС, свободно пътуване и работа. Благодарни сме. Радваме се, че тогава ни приеха в Клуба на богатите. Ние също се замогнахме. Успяхме да постигнем много неща, превивайки гръб под палещото слънце на Западна Европа. Радвахме се, че тези от Африка не работят това. Така има повече за нас. 35 евро на ден малко ли са?! Дори за 25 щяхме да се съгласим. Европа е прекрасно място за живот. Най-хубавото. Нищо, че бяхме в едни каравани. Ама нас не ни гледайте. Ние сме дошли заради друго. Добре, че е ЕС! Това е най-хубавото нещо, което се е случвало на нашата държава“, реди като ромка пред баничарница родопчанка, заровена в спомените си от плантацията за „бели роби“ във Франция. Тя е доволна. И благодарна.

Видяла е свят, все пак!

Целия текст четете в петъчното издание на „Родопи voice“!

И още от темите в новия брой на вестник №1 в региона:

-Продават на дете ел. цигари, питат бащата „Имаш ли 18 години?“

-Защо хората бягат?! Нито едно правителство не направи анализ…

-Удари шефа и рече: Вземам 650 лева, как да гледам бебе?!

-Партията храни, ние… угаждаме!

-Слава на ЕС, даде ми работа на нивата, поправих покрива!

-Безработен вади хора от ареста срещу 5 476 лева!

-Над 1500 първолаци влизат в школата

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/9/23 09:22

    Има Бели негри за какво му черните.Хората са доволни да робуват на олигарси,за съжалени лека по лека загива нашите земи 😂😂🤪🤪🤪

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/9/23 10:30

    Сега искат в България да затрият и зърнопроизводителите . Народа никой не го пита, както стана и проведените подписки за референдумите .

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/9/23 12:34

    До 10:30 кой иска да ги затрие.Тяхната алчност и наглост край нямат.На пазара оцеляват конкурентноспособните.Щом са на загуба да се занимават с друо ама нещат.Каратпоследно модели коли а откъде тези пари.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/9/23 19:09

      А сега гмо и радиация евтино щяло да бъде ама не казват какво качество били партньори с Румъния Словакия Полша и Унгария в забранатаа само ние се отмятаме и даваме задника като разгонени к.ки после щели да ни уважават ние собственото си население незачитаме няква територия сме

      Изтриване
    2. Анонимен15/9/23 22:39

      Ми яж ми кура тогава

      Изтриване
  4. Анонимен15/9/23 12:51

    Добре че в Родопите живеят помаци '.'........щеше да станат Странджа 2'

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен15/9/23 13:46

    Работят един месец примерно във Франция и една година получават обезщетение за безработица от бюрото по труда в България и то много пари, в същото време работят без трудов договор.Роби роби ама хитри.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен15/9/23 15:40

    А кои затриха промишлеността в България рудодобив, металургия, машиностроене, електроника, химическа, военна, селско стопанство, образование, корабостроене, култура . Защо не отговориш като много знаеш, та се принудиха над два милиона български граждани да работят и живеят в чужбина . И кои са конкурентно способните и какво се произвежда та сме на последно място в Европа и по заплати, пенсии и по жизнен стандарт .

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен15/9/23 17:50

    Ако бяхме останали при Комунягите, нямаше да се гърби тоз народ от турски етнически произход, нали? Нямаше да има бачкане за безценица по тютюновата нива за сметка на баш-комсомолите? Родопи24 да престане с тази носталгия по комунизма, щото става смешно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/9/23 22:38

      Ходи при кюрдите бе, носталгио, щото старците ти по селата реват за комунизма, и ни възродителен процес, ни друго помнят, само доброто, тъпак

      Изтриване
    2. Анонимен15/9/23 22:42

      Абе 17,50, единствените частници по онова време бяха именно тютюнопроизводителите. Можеха да работят по нивите, семейства, и да им изкупуват продукцията. По 8 бона годишно на човек. как е като заплата? По онова време, смяташ ли на месец колко идва? И това го казват хора в съда с документи, които си търсят трудовия стаж. Оти по демокрацията "изгоряла" документацията, развиийш ли. Да те еба в простия гастарбайтер. Сега оди им умирай по строежите и да те ръмбят африканците, дейба и просто племе

      Изтриване
    3. Анонимен15/9/23 23:33

      По 8 бона взимахте вие помаците, на нас турците ни даваха от тютюна по 800лв. на година на семейство.

      Изтриване
    4. Анонимен16/9/23 10:36

      До 22:42 явно не си работил по тютюновата нива или си от ония баш-комсомолите, които се пльоскаха за сметка на селската тогавашна рая. Никой не е взимал 8000 лв на човек за година от тютюна. Недей говори глупости, чедо-комунистическо.

      Изтриване
  8. Анонимен15/9/23 19:19

    Който милее по комунизъма,прав му път към Северна Корея,а не на запад...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.