24rodopi.com/Общество

„Аз с терористи не преговарям“ – това каза премиерът Николай Денков по повод организирания протест на зърнопроизводителите в страната.

„През последните два дни те (зърнопроизводителите – б.р.) започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания сега, веднага нещо да се случи. Аз с терористи не преговарям“, заяви премиерът, цитиран от Новини Бг.

Той допълни, че очаква зърнопроизводителите да дойдат на масата за преговори и да говорят по същество.

Недоволството на зърнопроизводителите дойде след като беше гласувана отмяната на забраната за внос на зърно от Украйна.

Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация „КОПА – КОДЖЕКА“, и който вече има представителство и в Кърджали, се включва в националния протест на земеделските производителите. Решението е взето от Управителния съвет на организацията, заяви председателят Георги Стоянов. Протестните действия в страната и столицата ще се започнат от 18.09.2023 г. с начален час 10.00 ч., като ще включват блокиране на гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали. Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за непродължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна. Инициативният комитет, в който влизат всички организации у нас, формулира следните искания към управляващите:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

В допълнение БФС настоява министърът на земеделието и храните Кирил Вътев да започне да си говори с бранша.

"Ситуацията, в която се намира целият земеделски сектор, е плачевна. Ще използвам днешната среща, за да призова и потребителите да ни бъдат полезни, защото не може да тровим нацията си. Не може това, което произвеждаме като меса, мляко, да го конкурираме с тези нискокачествени продукти на пазара", коментира председателят на "Обединени български животновъди" Бойко Синапов от Кърджали.

Той е категоричен, че производителите са унищожени, а потребителят е смачкан. "Това трябва да бъде прекратено", декларира родопчанинът.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

23 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/9/23 12:24

    ОСТАВКА и ПРОТЕСТИ докато не се махнете от тази хранилка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16/9/23 14:37

      КАТО ВИДИШ ТОЗИ КРЕТЕН И ОЛИГОФРЕН СМЯТАЙ В КАКВА БУТАФОРНА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ.

      Изтриване
  2. Анонимен16/9/23 12:24

    ОСТАВКА и ПРОТЕСТИ докато не се махнете от тази хранилка

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/9/23 12:29

    верно е-ти им даваш своето оръжие и после няма БТР-и за бедстващите

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/9/23 13:41

    Спокойно тези терористи ше те свалят който служи на послолства и застава срещу народа не е издържал много

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/9/23 13:46

    Да сменят начина на субсидиране! Отгледани продукти получават субсидия! Просто наличието на земя не получава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/9/23 13:02

      Така е във всички държави в ЕС, те получават субсидии само за реализирана готова продукция. Тук се дават субсидии за декари, я засети я пустеещи, без значение;
      и на брой животни, които си менкат помежду си по време на проверки.

      Изтриване
  6. Анонимен16/9/23 15:36

    Тези зърнари са хорс на Боко. Нали той ги създаде в неговото управление. Българина е ксто риба помни 3 секунди и после забравя.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/9/23 15:37

    Държавата им позволи на това. Лапахте субсидиите досега а сега ревете.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/9/23 15:37

    Какви са тези зърнати бе

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен16/9/23 16:35

    Какви терористи бе мишок, това са зърнопроизводители.Оран, сеитба, пръскане, жътва и т. н.Терористите не вършат тези дейности.Обирай си крушите, не си в час, не си за тоя пост.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен16/9/23 17:35

    Дянков да не копира изрази на Голфа Меир, щото е шушка в постоянна стойка "партер".

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен16/9/23 18:42

    Как да преговаряш с терористите , след като си главатярят им !!!
    Ерджан .

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен16/9/23 20:40

    Зърнопроизводителите взимат 2 милиарда лева дотации от държавата возят се в джипове,те искат да няма внос и да направят 600 лева тон зърно и 2 лв хляб ,браво Денков бой по кратуните

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/9/23 11:25

      Зърнопроизводителите са търго вци на едро с огромни земи всичко което казваш е вярно с изключението на 2 лв хлб и 600 лв тон зърно поради простата причина че има борса и пазарни механизми също така е нормално да карат като милионери скъпи коли но са български производители с доказан произход икачество това не го пропускай и ходи яж радиоактивен хляб или с тежки метали от бомбите с хартийка за екстра качество при внос аз третата ръка която ще ти излезе от ГМО то ще мяташ на просто Киро

      Изтриване
  13. Анонимен16/9/23 20:40

    Зърнопроизводителите да кажат колко милиона зърно изнасят

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен17/9/23 13:06

      Изнасят в Африка, защото качеството става само за фуражи.

      Изтриване
  14. Анонимен16/9/23 21:10

    Преди думичката да изчезнат танковете събори Младенов Сега дали думичката Терористи ще ги свали

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен16/9/23 21:11

    Тоя се направи на голям мъж ,а колко е жалък.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен16/9/23 21:18

    s koi teroristi, tutundjiite li ve?

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен17/9/23 14:44

    she mi pravite ukrainski karteli?! 🪚🪓

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен17/9/23 15:02

    Boy po kaskata,parvo strelja,posle misli.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.