ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ

 Същност на финансовите инструменти: специализирани схеми за финансиране със средства от различни източници.

 

ВИДОВЕ ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ

дългови инструменти;

дялови и квази-дялови инвестиции.

 


 

МЕХАНИЗЪМ НА ФИНАНСОВИТЕ ИНСТРУМЕНТИ

Управляват се от Фонд на фондовете – структура за целево разпределяне на публични средства чрез специализирани схеми за финансиране. „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД изпълнява функциите на Фонд на фондовете (ФнФ);

Управляващите органи на европейските програми в България сключват финансови споразумения с ФнФ, с които му възлагат управлението на средствата, предназначени за финансови инструменти по съответната европейска програма;

По унифицирана за ЕС методология ФнФ извършва предварителна оценка на търсенето и предлагането на финансови продукти и определя размера и вида на финансовите инструменти съобразно целите, заложени в съответните европейски програми;  

ФнФ избира финансови посредници чрез открити и прозрачни процедури в съответствие с европейските регулации и установените пазарни практики;

ФнФ предоставя публичен ресурс на финансовите посредници, които го допълват с частни средства;

Финансовите посредници предоставят средствата на допустими крайни получатели под формата на кредити, дялово и квази-дялово финансиране;

Използването на средствата от финансовите инструменти се контролира от националните и европейските институции на всички нива – европейска програма, Фонд на фондовете, финансов посредник и краен получател.

 

 

ИЗТОЧНИЦИ НА ФИНАНСОВИЯ РЕСУРС

Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ);

национално финансиране от оперативните програми на ЕС;

допълнително привлечени средства от частния сектор.

 

ЦЕЛИ НА ФИНАНСОВИТЕ ИНСТРУМЕНТИ

по-ефективно използване на публичния ресурс в сравнение с безвъзмездната финансова помощ;

финансова подкрепа на целеви групи крайни получатели с малки шансове за достъп до обичайно банково кредитиране или инвестиции от свободния пазар;

осъществяване на икономически жизнеспособни проекти с никаква или малка бизнес история или оценени като рискови;

преодоляване на идентифицирани несъвършенства на пазара;

постигане на стратегическите цели и политики на ЕС.

 

ПРЕДИМСТВА НА ФИНАНСОВИТЕ ИНСТРУМЕНТИ

Преодоляване на несъвършенства на пазара

Предоставя се финансиране на целеви групи с ограничен достъп до финансов ресурс от частния сектор, чиято икономическа дейност е важна за постигане на целите на съответната европейска програма.

Финансовите инструменти предлагат облекчени условия в сравнение с условията по други подобни финансови продукти на свободния пазар.

Ефект на лоста

В допълнение към публичните средства финансовите инструменти мобилизират частно финансиране, което увеличава общия размер на подкрепата за крайните получатели.

Рециклиране на средствата

Върнатите средства от финансираните проекти, както и потенциалните други приходи от тях, се използват отново за подкрепа на други допустими крайни получатели и проекти.

Финансова дисциплина

Средствата, предоставени чрез финансови инструменти, подлежат на връщане от крайните получатели. Това води до по-ефективно използване на публичния ресурс в сравнение с безвъзмездната финансова помощ и намалява вероятността предприятията да развият зависимост към подкрепата чрез публични средства.

Трансфер на знания и опит

Крайните получатели могат да се възползват от експертизата на финансовите посредници и други партньори от частния сектор за структуриране на икономически жизнеспособни проекти.

 

За повече информация:

Клуб на младия предприемач - Кърджали

https://sme-bg.com/



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.