24rodopi.com/Образование

Мехмед Мехмед, Ръководител направление ИКТ в Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ Кърджали, бе един от двамата учители от област Кърджали, взели участие в обучение на ЦЕРН /Европейска организация за ядрени изследвания/ в Женева по Национална учителска програма за квалификация на инженери и IT специалисти – „Мотивирани учители и квалификация“ на МОН.

В него след сериозен подбор бяха включени 30 учители от цялата страна – преподаватели по информационни технологии, информатика и различни технически дисциплини.

ЦЕРН обединява усилията на европейските държави за изследвания с мирни цели в областта на физиката на елементарните частици. Основното мото е да се създава наука за мир.

Лекциите се водеха от учени, доказани в сферата на физиката и IT технологиите като Jeff Wiener – ръководител на учителската програма, българските лектори проф. Роман Захариев (БАН), инж. Зорница Захариева, д-р Румяна Хаджийска, д-р Георги Анчев (БАН), Жечка Тотева, д-р Иван Глушков (Тексаски университет), проф. Леандър Литов (университет „Свети Климент Охридски“ – гр. София).

Посещения бяха предвидени в три от детекторите на големия адронен колайдер – ATLAS, ALICE и CMS, фабриката за антиматерия ELENA, контролния и компютърен център на ЦЕРН. Педагозите бяха запознати с откритието на бозона на Хигс.

Силен интерес у преподавателя г-н Мехмед е предизвикала тема от медицинската физика. Става дума за експерименти и тестове, които в ЦЕРН се използват за усъвършенстване на уредите и технологиите за лекуване на рак чрез бомбардиране на болните клетки. Не по-малко интригуващи са били знанията за GRID технологията, как се управляват над 40000 машини в компютърния център на ЦЕРН, какво са облачните услуги, както и първите стъпки, които участниците в обучението са направили в роботиката.

Групата от България бе първата, която посети „Science Gateway“ – новия образователен център за представяне на научната дейност в ЦЕРН, чието откриване ще бъде след 2 седмици. Порталът на науката ще предложи на посетителите от всички възрасти (от 5 до 105 години) комбинация от изложби, лабораторни дейности и събития точно на мястото, където учени от цял свят изследват нашата Вселена. Този нов център за посетители предоставя уникалната възможност да открием науката и технологиите на ЦЕРН чрез практически експерименти.

Мехмед Мехмед: „Беше вълшебно, различно и неописуемо изживяване, приключение в света на съвременната наука. С помощта на всички български учени се потопихме в реалната физика, роботика, IT технологии. В същото време посещението в ЦЕРН беше и пътуване назад във времето, защото имах възможност да видя къде се е намирал кабинета на Тим Бърнърс-Лий (основоположник и създател на WWW) и първият web сървър, направен от него. В новия образователен център имахме възможността да експериментираме и да пресъздадем камерата на Уилсън. Всичко, което видяхме и научихме в ЦЕРН, не може да се опише с думи, то трябва да се преживее (особено когато си на почти 100 метра под земята, в детектора CMS). Благодаря на ПГИ „Алеко Константинов“ за предоставената възможност да бъда част от обучението, както и на прекрасните ръководители и организатори в лицето на г-жа Свежина Димитрова (директор на Астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ – гр. Варна) и г-жа Радостина Новакова (главен експерт към МОН), които превърнаха обучението в празник.“

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.