24rodopi.com/Кърджали

Паметникът на толерантността в Кърджали, чийто макет бе показан на папа Франциск, ще струва около 400 000 лева, без ДДС, стана ясно днес.

Община Кърджали обяви обществена поръчка за инженеринг-проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-монтажни работи на обект: „Обелиск на Толерантността“.

Обелискът, който ще бъде висок около 6 метра, се предвижда в парк "Арпезос Север", на пресечната точка на два пешеходни потока, където ще се забележи от всички посоки като акцент на пространството. Идеята на проекта, което е от 2017 година, е изграждане на монумент, който символизира трите световни религии - християнство, ислям и юдаизъм.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/10/23 08:22

    Нещо полезно не може ли да се направи с тези пари?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/10/23 09:50

    Престанете да харчите парите на кърджалийци за глупости. И без паметници християни и мюсюлмани, турци и българи се разбират чудесно в Кърджали. По добре направете с тези пари малък приют за бездомни кучета. Хората и особено децата и жените не могат да излизат от страх на улицата!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/10/23 09:56

    абсолютна глупост,

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/10/23 10:27

    Мисля, че религиите и фикс идеята за толерантност, твърде често ограничават хората да преодолеят пропастите, които създават между нас поради културни, расови и духовни различия. Вместо да гледаме къде си приличаме, твърде често се фокусираме върху това къде се различаваме. Би било добре да надрастнем религиозните концепции и да ги оставим на мира, като продължим в посока, която работи и утилизира общото благо на гражданите. Тогава ще имаме пространството и времето, за да се съсредоточи повече върху решения, които помагат на града и всички граждани, вместо да си губим времето в сравняване и толериране на религиозни писания, и подклаждаме нагласата за прахосване на пари за изграждане на повече религиозни паметници, още повече джамии и църкви.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/10/23 10:37

    Вие луди ли сте бе хора, ква толерантност, кви 5 лева? Тука не можем да се гледаме, а само се правим на луди и лицемерничим колко много се обичаме. И ще се хвърлят едни 400к за подобна простотия, вместо да се оправи някой тротоар, улица или детска площадка!?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/10/23 10:46

    Не можем ли да прокопсаме без да паметизираме религиите?
    Начинът, по който имаме отношение към религиозните паметници, е свързан с това кои сме ние, и има много малко общо с паметник с измъчена умствена гимнастика, опитваща се да създаде смисъл там, където няма такъв. И вярата, и религиите (както трябва да бъдат) са лични, не е необходимо да бъдат индоктринирани в обществени паметници.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/10/23 10:59

    Защо ни е паметник на трите религии? Ако се фокусираме върху религиите, ще се съсредоточим върху нещо, което ни разделя. Докато ако се съсредоточим върху това от какво наистина има нужда Кърджали, ще се съсредоточим върху нещо, което ни обединява. Пари за облагородяване на пространства, ремонтиране на улици, тротоари, чистота и зеленина няма, но има за паметник? Имаме ли нужда от паметник на религиозно плацебо, само защото изглежда, че ще има някакъв ефект?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/10/23 11:19

    Обикновено омразата между хората идва от политическите партии и от религиите.
    Те проповядват нещата в полза на своите скрити мотиви. Не е трудно да се разбере,
    че имаме нужда не от обелиск или място за религиозно поклонение и партийни изяви,
    а по скоро от артефакт за социален хуманизъм, взаимосвързаност, справедливост и равенството за всички граждани.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен26/10/23 12:38

    Вместо да се дават толкова много пари за глупости, дайте ги на нуждаещи се хора, има деца за които се събират пари за лечение за какво ми е този паметник.Простотия.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен26/10/23 15:00

    искаме асфалт, чак след това монумент. Не знам какъв ще е този "паметник" на толерантността, да не би да имаме идея да я губим и той да ни напомня за нея. Понятие - Паметникът е обикновено триизмерен обект, чиято цел е чрез художествено-историческо, политическо, техническо или архитектурно значение, да почете човек или събитие, съотносими към социална група като част от спомена за исторически времена или културно наследство.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен26/10/23 19:14

    Всичко в града оправиха, до издигане на паметници стигнаха.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.