24rodopi.com/Култура

Арт движение Кръг стяга 18-ото издание на Празника на терлика. Тази година той ще се проведе на 7 октомври, а в Градската градина в Кърджали ще гостуват двама норвежки изпълнители с редица международни изяви зад гърба си – Кирил Кутин, пианист, и Владимир Тодея, виолончелист, които от Кърджали заминават за изпълнение на концерт класическа музика във Виена по покана на Виенското музикално дружество (Wiener Musikverein). В чест на празника на Терлика двамата ще свирят на импровизираната сцена в Градската градина по терлици.

Верен на принципа си „Следвай нишката и стани част от плетката“ Терликът в последните години успя да пренесе празничния си дух, като гостува първо в с. Енчец /2021/, а после на събора в с. Брош /2022/ в памет на алианския светец и лечител Данлъ Али Баба с гости от 8 села и от града. Тазгодишната „градска“ версия на 18-тото издание на Празника ще представи неговата традиционна символика и трансформацията на автентичните фолклорни звуци в произведения на класици като Хайдн, Моцарт, Бетовен, Шуман, Брамс, Дебюси за пиано, виолончело и духови инструменти. 21 млади таланти от Кърджали и селата, както и юношески духов ансамбъл от 11 музиканти от Софийска област ще участват в концертното събитие заедно с гостите от Норвегия. В градината ще бъдат подредени стативи с разработки в стил стрийт арт, които мигат да красят улиците на Кърджали, които ще подсилят духа и вдъхновението от фестивалната програма на открито в слънчевата октомврийска събота.

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/10/23 09:45

    Празници да има. Баница, лютеница, бюрек, терлик, ибрик, баклава, пататник няма значение.
    Възродяване на стари, измисляне на нови, няма значение, да празнуваме заедно. Стига са ни разделяли.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/10/23 19:21

    Български музиканти ако има и ако свирят да бъдат с цървули .

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.