24rodopi.com/Общество

Годината е 1992-ра. При кърджалиеца Ахмед Шефки идва началник в „Озеленяването“ и му казва: „Трябва да махнем паметника на Георги Димитров“.

-Ама как? - пита Ахмед.

-Ей, така, как! - е отговорът.


Цяла бригада започват дейности….

„Започнахме двама електроженисти да режем металните елементи под обувките на Георги Димитров, които държаха паметника. Дори бой щяхме да ядем. Събра се група хора „Какво правите бе?“, викат. Счупиха едната маска, дърпаха кабели. Казваме им „Ние сме само работници, така ни наредиха“, разказва Ахмед…

Колко крана са били нужни и колко килограма електроди за демонтирането на паметника на Георги Димитров, гледайте по-късно във видеорепортажа на 24rodopi.com „Новият „мавзолей“ на забравения вожд“

 На снимките: 

-Откриването на монумента в присъствието на Цола Драгойчева

-Паметникът днес

-Ахмед Шефки

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/10/23 15:34

    Един от инициаторите на групата за свалянето на паметника на Георги Димитров беше по това време доцент в учителският институт "Л. Каравелов" гр.Кърджали на който дъщеря му е журналистка и кореспондентка за България от Р. Турция . Та голям зор видяха работниците, при демонтажа както беше и с мавзолея в гр.София . Времена .

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/10/23 19:42

    Още един остатък от комунягите:"пеещия часовник", противопоставя, кани Иван на оръжие срещу съседа му Осман. Сутрин започва 6.00 до 22.00 ч. вкл. Има Закон за ограничаване на шума, защо не се спазва? Мястото на мелодиите и камбанения звън е в историческия музей.Часовника е добро техническо съоръжение, нека отмерва астрономическото време. Ще гласувам за градоначалник, който обещае, че ще спре това недоразумение на мирното съвместно съжителство

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/10/23 10:42

      А ходжата който пеее по пет пъти от мегафоните на няколко сгради кво да го правим ?Канбаните не бият през час !Уж град на толернатността ама май е град на наглостта !

      Изтриване
  3. Анонимен25/10/23 20:58

    Отивай си на село кво ти пречи часовника и ние не искаме да живеем със селяни ама...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/10/23 14:08

    Casovnika da raboti,kakvo vi preci.Ziveete v Bulgaria i ucite v bulgarski ucilichta.Zasramete se.Nagleci.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/10/23 14:33

    Хей амсалак 10.42,20.58 нерде Ямбол, нерде Истанбул, попа с неговия нежен камбанен звън е симпатичен, ходжата оптимизиран. Религията не я замесвай. Пеещия.... е съвсем друго израждане......! Мястото му е на почетно място в МУЗЕЯ! АНЛАДЪНМЪ?!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/10/23 21:38

      Когато в Лондон спрат Биг Бенд тогава,АНЛАДЪНМЪ.

      Изтриване
  6. Анонимен26/10/23 20:43

    Ало "умнико" 14.08 никой не е против да работи часовника! Разбира се, ще отмерва времето.Проблема е комунистическото - ОМРАЗАТА!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/10/23 10:37

      Ти си мн промит мозък бре 20:43 напиши в гулгето "вятър ечи балкан стене" да видиш какво ще ти излезне ето да не се сънуваш червени сънища : „Вятър ечи, Балкан стене“ е възрожденска песен от поета Добри Чинтулов ! Тапир нагъл !

      Изтриване
    2. Анонимен27/10/23 15:02

      И каква комунистическа омраза, бе, лумпен? Що не питаш старите турци за комунизма и да видиш как въздишат? Квоти за турци в университетите, всичките в партията, ми тия дъртите депесарите всички бяха с БКП книжки и на постове бе, мамул

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.