24rodopi.com/Регион

Родопите са най-предпочитаният район за инвестиция в имот, извън шестте най-големи града в страната. Общо пет общински центъра попадат в Топ 10 по ръст на сделките с недвижимо имущество през третото тримесечие, показват данните на Агенцията по вписванията.

253 сделки с имоти са сключени за този период в Смолян, което е 11 пъти повече спрямо предходното тримесечие и отрежда на общината първо място. Най-голям брой от тях са обаче в курорта Пампорово, където от години апартаменти в хотели са в обявите „Продава се“.

Гурбетчийското евро пък обуславя челните позиции в Кърджалийско. Именно свежите пари, заработени в Западна Европа, са основен мотив в размаха на строителството в региона. В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Крумовград и Момчилград. За едно тримесечие в Крумовград са вписани 39 продажби, което е със 144% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания. В Момчилград само за три месеца продажбите са 210, което е със 75% повече спрямо предходното тримесечие. На пето място пък е Ардино (на снимката), където сделките са 39, а ръстът е с 56%. Безспорен първенец обаче е Кърджали със 759 сделки. Ръстът за третото тримесечие е по-нисък като проценти - 49,4 на сто.

Все повече в региона се засилва търсенето на имоти по селата. Сделките обаче са малко. „Много искат, но хората не продават. Друг проблем е, че болшинството от изоставените имоти са с много наследници, пръснати из цяла Европа“, коментират селски кметове. Около 50 000 лева върви една двуетажна къща в село близо до общински център. Средна хубост, с необходимост да се инвестират поне още толкова пари за ремонт.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.