24rodopi.com/Общество/Регион

„Няма такива заплати в региона, каквито са тук. Няма скрито-покрито. Осигуряват те на това, което получаваш. Всичко е извънредно точно. Не знам друга компания да е давала, освен бонуси за Коледа, но и бонуси за море. А ние получаваме такива. Около 300 лева чисто на човек. Имаше бонуси и за Деня на миньора.

„Дънди” вдигна летвата и за другите компании. Аз съм работил в чужбина, но се върнах и започнах тук. Бях няколко години в Челопеч, завърших и втора магистратура. Тази компания дава път на всеки, който иска да се развива”, категоричен е служител на „Дънди” със сериозен вече стаж в компанията.

Крумовград. Наречен „Ел Дорадо“.

Там в момента мечтите се сбъдват. Единственият град в Родопите, в който хора от чужбина се завръщат, за да работят и живеят.

 

Първият от близо век

 

Първият новоразработен рудник от 40 години насам. „Ада тепе“, върхът, който прати Крумовград в съвсем друго икономическо измерение.

Техника, нововъведения, които са се превърнали в стандарти за рудодобива в цял свят…

 

15 минути

 

15 минути. Толкова отнема за служителите на „Дънди“ да достигнат до работните си места на „Ада тепе“. 290 работници обслужват рудника.

„За децата ни има осигурено обедно меню всеки ден“, споделят служители.

„Това е работа, в която приоритет е личната безопасност, а мерките, които се вземат, са на световно ниво. Затова и няма нито един инцидент“, споделят работници.

 


17 000 000 долара към Крумовград

 

17 милиона долара инвестира „Дънди Прешъс Металс“ в община Крумовград, като от 2015-та до 2022-ра година над 17 милиона лева вече са реализирани по различни проекти и дейности на Общинската администрация. Те са използвани в подобряване на инфраструктурата, здравеопазването, образованието, културата и спорта.

„Един от приоритетите, на които заложихме, бе запазването и местната болница, както и инвестиции в нея. Само за пример, вече пета година компанията изплаща заплатите на двама лекари в лечебното заведение“, посочва оперативният директор на дружеството в Крумовград  инж. Любомир Хайнов.

Съвместно с Общината „Дънди“ създаде Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес. 58 проекта са били реализирани чрез него, като общо усвоените средства са в размер на 5 829 330 лева, а работните места 130.

 

 „Миньорите с таблети“

 

В Челопеч наричат служителите на „Дънди“ „миньорите с таблети“, заради уникалните нововъведения в подземното извличане на полезни изкопаеми.

Рудникът „Ада тепе“ обаче е открит. Този способ е един от най-често използваните методи за добив. Започва от земната повърхност, като се поддържа експозиция на повърхността през целия период на добив. Изкопът обикновено има стъпаловидни страни, за да се гарантира безопасността на миньорите и широка траншея, където оборудването може да се движи. Това позволява рудата да се добива ефективно.

Всяка една операция на „Ада тепе“ се следи на екрани. Внедреният софтуер дори позволява да се дефинират полигоните на движение на рудата след взривяване.

 

4 грама злато от тон руда

 

От един тон руда от „Ада тепе“ се извличат 4 грама злато. Докато в световен мащаб средният добив е 8 грама…

Рудникът над Крумовград се очаква да работи до септември 2026 година.

Добивът започна през 2018-та, а официалното откриване на рудника бе през август на следващата година. Последният етап от дейността на „Ада тепе“ ще бъде рекултивацията на находището, за която ще бъдат ангажирани служители за период от три години. Дейностите по нея вече започнаха. От началото на работа на рудника в района са засадени над 72 000 фиданки. Рекултивирани са 8,8 хектара. За поливането на затревените и залесени площи се ползва поливна система със събраната в специален резервоар дъждовна вода. Извършва се мониторинг, който също така следи опазването на 2 456 костенурки, населяващи района.

На снимките: Посрещнаха „Дънди“ с протести, сега не искат компанията да си тръгне

„Родопи voice

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.