24rodopi.com/Общество/Регион

5,3 милиона лева са вложени само в рамките на миналата година в проучвателни дейности за нови находища в района на Крумовград. Инвестицията на „Дънди Прешъс Металс“ от самото стъпване на компанията в България за подобен род дейности до момента е 80 млн. лева. Дружеството има заявени площи за проучване още от 2017 година, за които все още няма решение.

Това посочва Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности“ в „Дънди Прешъс Металс“.

Както 24rodopi.com вече писа, добивът от „Ада тепе“ се очаква да приключи през септември 2026-а. След това предстоят около 3 години на рекултивация на рудника.

От компанията в Крумовград вече правят план за работещите. „Разбира се, няма да ги освободим навъднъж. Ще задържим хора, които ще продъжат работа при процеса за закриване и рекултивация. На някои ще осигурим заетост при нас. Но всеки трябва сам да направи своя избор. В диалог сме и с Общината за плана за закриване и рекултивация. Вероятно Община Крумовград ще пожелае някои структори да бъдат запазени,  като например изградения път и съоръженията“, казва Ирена Цакова.

Надеждите на компанията обаче са да намери нови находища.

„Трябва да имаме национална политика за подземни богатства, добив и като цяло за индустрията. Би трябвало много от процедурите да се улеснят. Във века на дигитализацията защо да няма на сайта на министерството информация къде не може да се проучва, да са публикувани зоните от национално значение. Ако искаме да променим начина си на живот, околната среда, не може да не се модернизираме. В тази връзка трябва да се подкрепя базовият бизнес, защото от него произтича всичко“, казва Цакова.

Тя допълва, че напредък засега има единствено в площта „Света Петка“ край Челопеч, където проектът е на етап регистриране на търговско откритие. „Очакваме скоро там да имаме концесия, но находището не е голямо. Все още не сме открили второ Ада тепе, но смятам, че добрите примери трябва да се показват на хората, за да нямат страх от рудодобива“, допълва мениджърът.

Първият новоразработен рудник от 40 години насам в България е именно „Ада тепе“, а върхът прати Крумовград в съвсем друго икономическо измерение. Техника, нововъведения, които са се превърнали в стандарти за рудодобива в цял свят. Днес на „Ада тепе“ идват специалисти от цял свят, за да се запознаят отблизо с въведените технологии, посочва мениджърът на дружеството в Крумовград инж. Любомир Хайнов.

Както вече писахме, 17 милиона долара инвестира „Дънди Прешъс Металс“ в община Крумовград, като от 2015-та до 2022-ра година над 17 милиона лева вече са реализирани по различни проекти и дейности на Общинската администрация.

Съвместно с Общината „Дънди“ създаде Фонд за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес. 58 проекта са били реализирани чрез него, като общо усвоените средства са в размер на 5 829 330 лева, а работните места 130.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.