Местна Инициативна Група Кирково-Златоград се стреми да подпомага фермери, занаятчии, производители и преработватели от двете общини, които успешно изпълняват  проекти чрез МИГ,  както и потенциални кандидати от местната Стратегия.  Новата инициатива включва представяне на фирми и техните продукти на място в Кирково и Златоград, пред техни колеги  от  регион Еврос, Гърция. Инициативата  е  предназначена за запознаване с добри практики, технологии и конкретни решения, които нашите фирми предлагат. Акцент в обмена бе даден на предприемачите с потенциал за затваряне на продуктовия цикъл,  организиране на  фамилен бизнес или предлагане на знакови за територията продукти. Не на последно място, това са  възможности за директен контакт и  разширяване на пазари.

През месец ноември 2023 МИГ Кирково-Златоград, заедно със земеделски производители, фермери и занятчии от Златоградска и Кирковска община, бяха домакини на работно обменно посещение с участници от  територията на Александрополис, Фере,  Софлу и Самотраки, осигурени от  гръцката Асоциация на местни инициативни групи   „Димосинетеристики Eврос“. Гръцките участници бяха предимно фермери, животновъди и предприемачи, занимаващи се с отглеждането и преработката на селскостопански продукти - кашкавал, сирене, мляко, сладолед, доматени сокове, тахан, зехтин, козметични продукти,  които се стремят да затварят веригата с последващ продукт. Повечето от тях работят в семейни  ферми или малки цехове.

Представяме посетените обекти, започвайки с кравефермата на   МИТКО И ВАЛЕНТИН  ПЪЧЕВИ, разположена в с Долно Къпиново, общ. Кирково.


Първото посещение на групата беше при потомствен земеделец, в семейната ферма на баща и син Валентин и Митко Пъчеви  от  с. Долно Къпиново. Кравефермата е на отстояние от населеното място, разположена в южните части на България, скътана в Родопската природа под връх Вейката и Защитената местност  "Гюмюрджински снежник".

 Какво по хубаво от това!!!

 Фермата е концентрирана  в отглеждането на едър рогат добитък с млечно направление порода „Симентал”. Кравефермата е с капацитет 100 броя, изградена с много желание и любов. Гръцките фермери останаха приятно изненадани от местоположението на кравефермата- надморската височина 500м, чистия климат и не на последно място от масивната и устойчивата база за хуманното отглеждане и отношение на животните.

Какво сподели с  нас „двигателят на обекта“ Митко Пъчев - за развитието на животновъдното стопанство?

-       На този етап, за мен е важно да осъществя мечтата си и  направя модернизация на животновъдно стопанство. Надявам се това да се случи в най- кратък срок,  тъй като в момента изпълнявам проекти с подкрепата на безвъзмездно европейско финансиране в различни направления за разширяване на дейността на стопанството чрез внедряване на нови мощности и технологии  за преработване на собствени суровини  от животински произход. Една от идеите ми е закупуване на технологично оборудване за преработка на краве мляко, посредством което във фермата ще се произвеждат - бяло саламурено сирене, краве кисело мляко, айран и краве масло, с гарантирана хигиена на производството и проследяемост на продукта, тъй като 100% от суровината ще бъде собствено производство.

Вторият посетен обект е ОВОЩНАТА КРУШЕВА  ГРАДИНА в с. Островец, наречена от нас  „ЗЛАТОТО НА ОСТРОВЕЦ“-  (0889 918878)

Следващото посещение на групата ни беше в овощната градина  „Златото на Островец“, при братята Зеки и Хикмет  Ахмед. Амбициозни млади хора, радетели на родното, патриоти по душа, професионалисти с добри познания в сферата на овощарството. Зеки и Хикмет отглеждат два вида сортове круши – „Деведжи“- вкусът на есента и „Санта Мария“- вкусът на лятото. Овощната градина се намира в землището на с. Островец, община Кирково, с много подходящ почвено- климатичен  район, с изключително удобна локация, на километър разстояние от ж.п. гара Подкова и  главния път  за КППП Маказа – Нимфея. Срещата при двамата братя премина с щедра дегустация на плодовете от овощната градина, крушова ракия, сладко от круши и много топли емоции!

Какво споделиха за нас Зеки и Ахмед за своя „бизнес“ с плодове?

-          От близо 15 години продължаваме заедно да отглеждаме, увеличаваме и надграждаме био стопанството, с овощните площи за двата сорта Деведжи и летни круши сорт Санта Мария, разработени специално за пазара за прясна консумация. Общо към момента  като имаме над 3000 плодни дръвчета, разположени върху земя, наша собственост. Работата ни е доста трудоемка и е свързана с ежедневни грижи. При създаването на овощните градини сме предвидили и сме се съобразили с няколко фактора в сектора Овощарство- избор на типа на насаждението, овощния вид и сорт, подложката на заложените дръвчета, тяхното разстояние и схема на засаждането. Не спираме до тук – прилагаме изключително строга растителна защита и торене и много други съпътстващи дейности до като стигнем до качествена и количествена продукция. 

-          От трайните  круши, наша гордост е сорта „Деведжи“. Това е есенен сорт,  невероятно сочен, сладък, хрупкав, издръжлив и качествен продукт, с който достигнахме  до голямата веригаBILLA. Плодовете му са много едри, средно по 400-800гр, като той може да достигне дори и над килограм. Амбициите ни са, да създадем затворен цикъл на производство – до крайни продукти от круши - сладко, конфитюр, мармалад, натурални сокове , сушени плодови и други, чрез  въвеждане на нови компоненти за преработка на продуктите.  За съжаление, до този момент не сме ползвали стимулите и възможностите за безвъзмездно финансиране по ПРСР, чрез МИГ или на национално ниво, но вече имаме  проектни идеи. 

Земеделие, природни условия, културно- историческо наследство и туризъм  – тези на пръв поглед добре съчетани дадености се преплитат прекрасно на територията на Местната инициативна група -  общините Кирково и Златоград.

Част от предвидената програма за посещението на гръцките ни партньори, е да предложим и друго изживяване, чрез което да разкрием и да научат още нещо, от пребиваването си при нас, да ги зареди с бъдещи идеи, в което да участват самите те самостоятелно и активно, да се запознаят с възможностите на останалите природни компоненти в региона - растителност, животински свят, води и др.

Именно с тази цел,  посетихме   Ваканционно селище „Романтика” край Кирково,  само на 8 км ГКПП Маказа. Мястото за отдих и релакс се намира на полегат склон на брега воден басейн, с малки едноетажни обвити в зеленина къщички и атрактивно животновъдно стопанство.  В  обособените демонстрационни животновъдни кътове може да се насладим  на  елени, елитни породи кози, зайци, патици, птици и други животни.

Защо да посетите Ваканционно селище „Романтика“ ? - Близки до природата места за настаняване с всички удобство, басейни и процедури, пространство за риболов, отправна точка към туристически обекти и   природни забележителности.

В околностите на Ваканционното селище, се намира Дървената джамия на седемте моми в Подкова, Тракийските скални светилища край Бенковски, Скалните костенурки, Водениците в Шумнатица, Природен феномен Крокодила, Крепост Устра, Счупената планина и Вятърния камък.




Настоящата публикация е изготвена от МИГ Кирково-Златоград, в рамките  на  Споразумение № РД 50-41 /27.04.2018 за изпълнение на Стратегия за водено от общностите местно развитие за общините Кирково и Златоград  по   подмярка 19,4 – „Текущи разходи и популяризиране на стратегия за ВОМР“  от  ПРСР  2014-2020.


 

 

 

 

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.