24rodopi.com/Общество

Кърджали и Маниса ще си партнират активно в сферата на културата, спорта и туризма.

Това стана ясно след работна среща на заместник главния секретар  на Голяма община Маниса, Ергюн Аксой и кмета на Кърджали Ерол Мюмюн. Гостът от Турция предаде от името на кмета на Маниса, Дженгиз Ергюн, поздравления за успешните резултати на изборите и пожелания за успешен мандат на кърджалийския си колега Ерол Мюмюн.

На срещата присъстваха председателят на ОбС Мухаррем Мухаррем, заместник кметовете Байрям Байрям и Тунджай Шюкрю, и секретарят на общината Себахтин Риза.

Ергюн Аксой отправи покана за участие в Международния фестивал Месир на 25-членна фолклорна група от Кърджали и официална делегация от общината. Фестивалът се провежда в края на април, в него участват екипи от над 14 държави и през 2024 г. ще бъде 484-тото му издание. В този фестивал са участвали самодейци от читалище „Родопски фар“, НЧ “Юмер Лютви“, групите „Букет“ и „Достлар“.


Ерол Мюмюн сподели своя инициатива за нов културен проект на общината, който ще се реализира от следващата година. В своеобразния фестивал на приятелството ще бъдат поканени да участват и побратимени общини от Турция и другите съседни държави. Той предложи и обмен на детски отбори по различни видове спорт, което също ще допринесе за постигане на по-добро ниво на отношенията.

Двамата изразиха готовност за надграждане и разширяване на сътрудничеството в сферата на културата, туризма, спорта. Кърджали и Маниса  през 2021 г. реализираха в партньорство проект „Култура без граници“, финансиран от Европейския съюз по грантова схема „Дейности за побратимяване между Турция и Европейския съюз“.

Коментирани бяха конкретни стъпки за развитие на отношенията в сферата на туризма чрез рекламни кампании, които да популяризират културни забележителности в двата региона.

В Маниса живеят стотици изселници от Кърджалийско. Градът има 400 хил. жители, а на територията на Голяма община Маниса живее 1,5 млн. население. Градът разполага с голяма индустриална зона, която осигурява заетост на хиляди работници от района.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.