ПЛАН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ

 След безпрецедентната криза, предизвикана от пандемията, Планът за възстановяване и устойчивост на България отговаря на спешната необходимост от насърчаване на стабилно възстановяване и подготвяне на бъдещето на страната. Реформите и инвестициите в плана ще помогнат на България да стане по-устойчива, издръжлива и по-добре подготвена за предизвикателствата и възможностите на екологичния и цифровия преход. Предвид тази цел планът се състои от 56 инвестиции и 47 реформи. Те ще бъдат подкрепени с 6,27 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства. 58,9 % от плана ще подкрепят целите в областта на климата, а 25,8 % от плана ще насърчат цифровия преход.

 Планът ще насърчи икономическия растеж и ще създаде работни места. Той ще повиши брутния вътрешен продукт на България с 1,9 % до 3 % до 2026 г. Този стимул за икономиката ще доведе до създаването на работни места за 36 000 граждани. България ще се възползва значително от плановете за възстановяване и устойчивост на други държави членки, например чрез износ. Тези странични ефекти възлизат на 0,6 процентни пункта от брутния вътрешен продукт през 2026 г. Това показва добавената стойност на съвместните и координирани действия на европейско равнище.

 

ЕКОЛОГИЧЕН ПРЕХОД

Планът на България за възстановяване и устойчивост подкрепя екологичния преход чрез амбициозни реформи, включително приемането на ясна рамка за постепенното премахване на въглищата и обвързващи ангажименти за намаляване на емисиите на парникови газове от производството на електроенергия с 40% до 2025 г.; ускоряване на внедряването на възобновяеми енергийни източници; либерализация на пазара на електроенергия на едро и дребно, реформи в управлението, както и премахване на финансовите и регулаторните пречки пред инвестициите в енергийна ефективност. В плана се предвиждат инвестиции в размер на 1,7 млрд. евро във възобновяеми енергийни източници, капацитет за съхранение на електроенергия и междусистемни връзки и над 1 млрд. евро за саниране на сградния фонд с цел повишаване на енергийната ефективност. В областта на транспорта планът включва значителни средства (666 милиона евро) за мерки за декарбонизация, като например въвеждането на нов електрически подвижен състав за крайградския и междурегионалния железопътен транспорт; изграждане на нов участък от софийското метро; пилотна схема за устойчива градска мобилност, включваща закупуване на превозни средства с нулеви емисии за обществения транспорт и инфраструктура за зарядни станции. Специалните мерки в областта на биологичното разнообразие имат за цел опазване и възстановяване на екосистемите и естествените местообитания и видове (48 милиона евро).

 

 ЦИФРОВ ПРЕХОД

Планът на България за възстановяване и устойчивост подкрепя цифровия преход с реформи и инвестиции, насочени към увеличаване на покритието на мрежите с много голям капацитет в цялата страна, включително в селските и слабо населените райони (270 милиона евро); подобряване на цифровите умения (319 милиона евро); подобряване на цифровизацията на публичната администрация и предоставянето на цифрови обществени услуги в ключови области като правосъдието, пощенските услуги, здравеопазването, заетостта и социалната закрила (297 милиона евро); подкрепа за цифровизацията на предприятията (15,7 милиона евро), както и на транспортния (202,6 милиона евро) и енергийния сектор (75,7 милиона евро).


 ИКОНОМИЧЕСКА И СОЦИАЛНА УСТОЙЧИВОСТ

Планът укрепва икономическата и социалната устойчивост чрез всеобхватни мерки за борба с корупцията, включително реформи за гарантиране на отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор, укрепване на институциите за борба с корупцията и повишаване на прозрачността и конкуренцията в областта на обществените поръчки; подкрепа за електронното правосъдие; по-добро управление на държавните предприятия (71 милиона евро). В плана също така се предвижда създаването на промишлени паркове (111 милиона евро) и широкомащабна програма за икономическа трансформация в подкрепа на технологичната модернизация на МСП и дружествата със средна пазарна капитализация, по-специално техния екологичен и цифров преход (801 милиона евро). Съществуват и важни мерки за модернизиране на образованието и засилване на научните изследвания и иновациите (748 милиона евро). Планът има за цел да засили съобразността и обхвата на схемата за минимален доход, да подобри предоставянето на услуги в областта на заетостта и социалните услуги и тяхната интеграция, както и да модернизира дългосрочните грижи с акцент върху хората с увреждания и възрастните хора (440 милиона евро). Достъпът до здравеопазване ще бъде подобрен чрез модернизиране на болниците и медицинските заведения; създаване на система за въздушен транспорт за спешна помощ; изграждане на амбулаторни отделения в отдалечени и недостатъчно обслужвани региони (372 млн. евро).

 

За повече информация:

Клуб на младия предприемач - Кърджали

https://sme-bg.com/



 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.