24rodopi.com/Общество

Местното звено за подпомагане и координиране на процеса по извеждане на децата, настанени в Дома за медико-социални грижи /ДМСГД/ в Кърджали, се събра на първото си заседание, свикано от областния управител Никола Чанев, за да намери вариант за реинтеграцията им в семейна среда или социална услуга. 

В него участват представители на Агенцията за закрила на детето, Социално подпомагане, Националната асоциация за приемна грижа, РЗИ, Община Кърджали, „Надежда и домове за децата-клон България“.

Съгласно закона, домовете за деца, лишени от родителска грижа у нас, се закриват, считано от 1 януари 2021 г. Изключение правят ДМСГД-та във Варна, Плевен, Стара Загора и Кърджали, които следва да прекратят съществуването си до края на 2023 г. Към момента обаче това е невъзможно. 

Комисия с участието на социалните и здравни власти търси подслон за 12 деца и 4-ма младежи над 18 г. с тежки увреждания от Дома в Кърджали, които се нуждаят от постоянна медицинска грижа и които са получили отказ от настаняване на други места, поради липса на свободен капацитет. 

Други 16 деца могат да бъдат отглеждани в приемни семейства или ЦНСТ. Проблемът е, че в област Кърджали има над 20 приемни семейства, но само 3 са профилирани да се грижат за деца с увреждания, въпреки усилията на социалните работници да ги убедят. 

В Кърджали има потребност от ЦНСТ с постоянна медицинска грижа, смятат експертите. Алтернативата е да се трансформира някой от вече изградените Центрове от семеен тип в общината. 

Следващото заседание на комисията ще се проведе на 19 януари с участието на останалите общини в област Кърджали.


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/12/23 21:35

    Знаете ли, че от общината госпожата не трябва да е там.Толкова кофти човек е и самочувствие до небесата и как може да е социален човек.Дано новия кмет да го осъзнае.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/12/23 21:52

    До сега къде беше общината,държавата и оная от гроб завеждащата на дома общинската съветника.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/12/23 23:51

    На тази среща се виждат доста отегчени физиономии, май не ги вълнуват много проблемите на младежите.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/12/23 17:56

    Госпожа Мехмед от общината е изключително злбна жена която си мисли че знае много неща а напротив тя е тъпа като галош

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.