24rodopi.com/Темата+

Започна новото безплатно саниране на жилищните сгради в Кърджали. Сред първите одобрени са блок 55 в най-големия квартал на града край Арда – „Възрожденци“, и блок „Явор“ на улица „Плиска“ в централната част, научи 24rodopi.com от източници от регионалното министерство.

Очаква се списъкът с одобрените проекти да бъде готов до края на месеца и тогава да пристигне и в Кърджали.

Припомняме, че допустими да кандидатстват бяха всички многофамилни жилищни сгради, които имат създадени Сдружения на собствениците.

4 бяха стъпките, които трябваше да извървят собствениците на жилища в стари сгради: създаване на сдружения на собствениците, там, където няма такива; изготвяне на обследване и издаване на сертификат за енергийна ефективност, както и изготвяне на технически паспорт на сградите; подаване на заявление за интерес за участие в процедурата; сключване на партньорско споразумение, подаване на предложението за изпълнение на инвестицията.

Около 30 милиона лева ще бъдат усвоени в Кърджали за новото саниране.

Очаквайте още по темата

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

27 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/12/23 13:18

    Щом 30 мил. лв. Значи към 25 блока ще бъдат санирани.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен1/12/23 13:56

      Най-много 18 блока ще бъдат санирани, за останалите ще кажат че документацията е неизрядна

      Изтриване
    2. Анонимен1/12/23 13:59

      Не само тези двата ще са. Другите някой ще ги прибере.

      Изтриване
  2. Анонимен1/12/23 14:02

    Барем пишете кои са одобрени да знаем на кои парите са отишли на вятъра

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен1/12/23 15:43

      Кои пари са ви отишли на вятъра? Санирането е безплатно. А документите за обследване и технически паспорт са абсолютно задължителни за всеки блок, независимо дали ще се санират или не. Не ставайте смешни с такива коментари.

      Изтриване
    2. Анонимен1/12/23 17:31

      Щото всяка панелка камо ли в града блоковете имат всичко се прави нарочно и доброзорно а и тези документи трябва да ги има във всяка община не наново да се правят

      Изтриване
    3. Анонимен1/12/23 19:52

      Така е, да ама не! През 17та 6 блока бяхме одобрени след 2 години ходене по мъките, и до там. Парите не стигнали
      После всичко отначало, не става. Ако ще правиш нещо прави го както трябва, а не дойде ми иди ми

      Изтриване
    4. Анонимен2/12/23 12:27

      Имаше навремето технически паспорти за всеки блок. Още имам за този, в който живея, но сега изискванията са други. Трябва си обследване, все пак са строени преди 30-40 години. И няма лошо да бъдат санирани, но дай на българина да разсъждава и да търси конспирация във всяко нещо. Все си мисли, че някой с нещо иска да го прецака. Няма да се оправим с това мислене никога. Нито закони, нито правила признаваме. И си вредим, но си мислим, че се надцакали системата.

      Изтриване
  3. Анонимен1/12/23 14:19

    Кирково вън от играта

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/12/23 14:44

    Повечето от хората свързват санирането с външна топлоизолация на сградата. Но освен нея санирането включва още:

    Конструктивно укрепване на сградата.
    Основен ремонт на водопроводната инсталация.
    Основен ремонт на отоплителната инсталация.
    Основен ремонт на канализационната инсталация.
    Основен ремонт на електрическата инсталация.
    Основен ремонт или изграждане на нова противопожарна инсталация.
    Основен ремонт или изграждане на нова домофонна уредба.
    Основен ремонт на вентилационната уредба.
    Основен ремонт или изграждане на нов покрив.
    Цялостно боядисване на общите части.
    Снабдяване на сградата с технически паспорт.
    Основен ремонт или изграждане на асансьорна уредба.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен1/12/23 15:47

      Браво, един коментар на място. Това е истината. Само че на селяците, които ни напълниха блоковете как да го обясним. Аз живея в един от най-големите блокове във Възрожденци и съседите не искаха да плащат за технически паспорт, който по закон е задължителен. И сега ще завиждаме на хората, които свършиха тази работа, кандидатстваха и ще бъдат санирани блоковете им. Нямам обяснение как някой може да откаже безплатно да му бъде направено всичко изброено горе, но е факт, че е пълно с глупаци, за жалост.

      Изтриване
    2. Анонимен1/12/23 21:08

      Хората на които завиждаш и са си платили

      Изтриване
    3. Анонимен2/12/23 01:28

      До 14,44: Това беше в първото саниране, сега, братко/сестро, това не е така, половината задачи са отпаднали

      Изтриване
  5. Анонимен1/12/23 15:14

    Панелните блокове колко години гаранции имат

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/12/23 17:51

    16,45,46,55 ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен2/12/23 14:38

      Блоковете е които има най много избиратели … там отиват нашите пари .

      Изтриване
  7. Анонимен1/12/23 19:44

    ХОРА ТОВА САНИРАНЕ НЕ Е БЕЗПЛАТНО . ЧЕТЕТЕ ОТ КЪДЕ ИДВАТ ПАРИТЕ … ПО ПРИНЦИП НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН НА ТЕЗИ ХОРА ДА ИМ САНИРА БЛОКА С МОИТЕ ПАРИ ( НА ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ ) . ТОЗИ БЛОК КОЙТО СЕ ПЛЮЕ В КОРИДОРА И ХОРАТА НЯМАТ ПАРИ ЗА ЕДНА КРУШКА ЗА ОСВЕТЛЕНИЕ . ИДЕЯТА НАШИТЕ ПАРИ ДА ХОДЯТ КЪМ ФИРМАТА НА ПОЗНАТИЯ ДЕПУТАТ . А ПАНЕЛНАТА МИШКА ДА СЕ РАДВА, ЧЕ С НАШИ ПАРИ ЩЕ МУ ШПАКЛОВАТ КОРИДОРА И НАЙ НАКРАЯ ЩЕ ИМА ВРАТА НА ВХОДА И ЕДВАМ ЩЕ СИ ЗАДЕЛИ 3-4 лв ДА СИ ИЗКАРА ВТОРИ КЛЮЧ . ТОЗИ НАРОД НИЩО НЕ ЗАСЛУЖАВА . ТОВА В ТЕХЕН БЛОК И ТЯХНА ОТГОВОРНОСТ . НА МЕНЕ НИКОЙ НЕ МИ ОПРАВЯ КЪЩАТА И НЕ ИСКАМ .ОТДЕЛНО ЩЕ ИМА ТАКИВА С ДОГРАМИ СЛОЖЕНИ АМА ЩЕ ИМ СЛОЖАТ ОЩЕ ПО ЕДНА ( на хартия естествено ) ИМА ПОВОД ЗА КРАЖБА . МИНАВАМ НЯКОЙ ВЕЧЕ САНИРАНИ БЛОКОВЕ ПРЕДИ 3-4 години и виждам, че на някои места вече стените са изцапани и не светят осве. тела . НИЩО НЕ ЗАСЛУЖАВАТ .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен2/12/23 12:33

      Парите идват от ЕС. Сумите за всичко, които се събират от държавите членки се разпределят. И тук важи правилото за солидарно плащане. Като не искаш с товите данъци да санират на някой друг жилището, заминавай да живееш извън ЕС. Замисляш ли се, че с твоите пари за здравни осигуровки например, лекуват мургавите ни събратя, които се напиват, бият и стигат до спешното? Същата работа е с парите за саниране. Ти може да нямаш нужда да ти санират дома, но стотици хиляди в страната живеят в стари блокове и не мгат да си позволят да си ремонтират жилищата. Да не говорим, че никъде не се успява съсс бъринате но пари за общите части - покрив, стълбища, мазета, асансьори. За жалост, малоумниците като теб са много повече, отколкото може да понесе нашата мила родина. Между другото, по схемата за санирането има и възможност и за къщи, ама първо трябва да се научиш да четеш.

      Изтриване
    2. Анонимен2/12/23 13:45

      НЯМАЛИ ПАРИ ? айде де .ще паркира иначе bmw пред блока или ще пие в кръчмата . на всеки имота си е негова отговорност …. който е работил има !!! ще има ли проверка, че на някои апартамента в тази панелка е трети имот? да се съберем цяла българия да им правим сви.. ки на тези хора ако искаш ? плащат ми 30 лв данък имот и 80 лв смет и какво си мисли, че стават с тези пари . нека да се купят апаратури в болниците . мургавите или другите са електорат на определена партия за които аз не гласувам но те разпределят моите данъци . с дете на 4 години съм и плащам в болница Атанас Дафовски 5 лв ПКК с касова бележка . нищо не разбрах и от здравните осигуровки вярно . но първо да видим колко от тези хора в панелните блокове имат пари или са бедни

      Изтриване
    3. Анонимен2/12/23 13:49

      Парите идвали от ЕС . ЕС НА НЕ Е НА БАЩА ТИ МАНДРАТА . НАЛИ ЗНАЕШ ЧЕ ТАМ ИМА ЧЛЕНСКА ВНОСКА . ЧЕТИ МАЛКО ТОЧНО КАК . и дали аз ще ти дам врата за мазето на твоя кирлив блок . или ще се фукаш във фейсбук на морето с адидас маратонки. кражби само .

      Изтриване
    4. Анонимен2/12/23 13:51

      ЕДНО ВРЕМЕ ЦЕЛИЯ 15 блок във ВЪЗРОЖДЕНЦИ ИСКАХА АСАНСЬОР ОТ КМЕТА С НАШИ ПАРИ . ПОНЕЖЕ ИМА ДОСТА ГЛАСУВАЩИ КАТО НИЩО ЩЕШЕ ДА ИМ КУПИ С НАШИ ПАРИ ЗА ДА Е НА ВЛАСТ . българия ще

      Изтриване
    5. Анонимен2/12/23 14:00

      КОЛКО САНИРАНИ КЪЩИ СИ ВИЖДАЛ ? още малко и апартамент да ти купят

      Изтриване
    6. Анонимен2/12/23 14:10

      В Холандия плащаш към общината ремонт на покрив, врата и всичко не питат а направо взимат парите . ама не взимат от другите парите а от живущите в блока

      Изтриване
  8. Анонимен1/12/23 20:20

    ВСИЧКИ СА ЯЛАМИ САМО АВАНТА ДА НАДУШИ НАШИЯ НАРОД . АВАНТА НА ГЪРБА НА ДРУГИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ КОИТО СА ПО КЪЩИ ИЛИ НОВИ БЛОКОВЕ ВЕЧЕ С ИЗОЛАЦИЯ ИЛИ ВСЕ ОЩЕ НЕСАНИРАНИ . ТОВА САНИРАНЕ ЧАК ВНУЦИТЕ ЩЕ ГО ПЛАТЯТ САШО ОТ ПАНЕЛНИЯ БЛОК ДА ИМА 2 ДОГРАМИ НА ТЕРАСАТА ЕДНА ВЪТРЕШНА И ЕДНА ЗА ВЪНШНАТА ЧАСТ .

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/12/23 01:34

    Пичове, сменям крушките на целия вход, също и в асансьора. Само с лед. Давам по 6-7 лева за крушка, за да им е светло. Особено в асансьора. Правил съм си експеримент. Оставих ги един месец на тъмно като горят. Никой не смени сам, никой не се оплака. Това е СТАДО БРЕ, СТАДО, КАКВОТО ПРАВИШ ПРАВИШ С ТЯХ, ТЕ ВСЕ СЪГЛАСНИ! Толкова е просто, но сложно за тях. Все някой друг трябва да го свърши. И като ме пита някой приятел "Що го правиш, будала?". Отговарям: Така е правилно, бре, пич, правилно и хубаво

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/12/23 14:36

    На запад поддръжката на общи части (чистене, смяна, ремонт ) се прави от общините . В края на годината освен такса смет, имот и тн. имаш и такса за ремонтите . Не плащаш ли гориш . А тука излиза по на далавера ако не работиш и се молиш . Работещия повече за да има един вид подпомага и айляка . Айляка от своя страна е мързелив много но на изборите се кърти за да спечели неговата партията обещала саниране на техния блок на общото събрание на кметските избори . Партията концентрира парите към мнозинството за да остане на власт . Почва се една кражба . Теракол 100 торби пиши 200 . цена 11 лв . Пиши 25 лв и така с всички материали . Хората от блока виждайки от своя страна некачествения ремонт устата си не отварят (нали е безплатно) . Останали 2 лепенки на дограмите след ремонта седят ей така с години или се запушва козирката на входа с листа и никой няма да чисти и така до следващия безплатен ремонт .

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен3/12/23 11:37

    Санирането е поредната форма на грабеж на пари ,собственост на всички нас.Някой да е отчел каква "ефективност" носи този пладнешки грабеж? Целта е ясна.милиони за наши хора и разбира се и комисионни.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.