24rodopi.com/Образование

Дванадесетокласници от Икономиката и техният учител по български език и литература Лидия Бояджиева изнесоха урок – упражнение на тема „Молитва“ от Атанас Далчев-ценности, идеи, послания на текста“. Идеята за този урок е на експерта по български език и литература от РУО Кърджали г-жа Хорочева и е във връзка с изпълнение на Плана за дейността на РУО за учебната 2023/2024 година. Целта на провеждане на педагогическата практика е оказване на методическа подкрепа за усъвършенстване на педагогическите компетентности на учители по български език и литература с до 5 години учителски стаж, преподаващи в гимназиален етап.

Целите на урока бяха поставени във връзка с Учебната програма по български език и литература за XII клас. А компетентностите като очаквани резултати бяха следните: учениците да идентифицират и оценяват в художествената творба специфични начини за въздействие и за внушение на определена гледна точка, свързана с темата за вярата и надеждата, и да съпоставят с личния и с обществения си опит интерпретирани в художествената  творба ценности и норми, проблеми и конфликти, и аргументирано да обосновават и защитават собствена позиция по тях.

Госпожа Бояджиева сподели пред младите си колеги как е планирала урока, показа как организира  и ръководи образователния  процес в класа си.

На практикума присъстваха млади учители от Кърджали и областта, които след края на часа  дискутираха видяното и трябваше да представят своето виждане за провеждане на урок на същата тема.

В хода на урока зрелостниците на г-жа Бояджиева се представиха добре  и бяха   оценени според знанията, които са показали, и уменията за тълкуване на лирическия текст. Учениците използваха и уменията си да анализират изразните средства в художествения текст, да сравняват внушенията му с това на друга изучавана творба, както и да извличат аргументирани изводи. Напредъкът, който показват, е важен за тяхната подготовка за ДЗИ. Много емоционален момент бе, когато една ученичка от класа показа в края на часа илюстрацията, която е направила към стихотворението на Далчев. След приключване на часа преподавателят даде обобщена оценка за работата на учениците си, изразявайки задоволство от отговорността и прецизността при изпълнението на урочната цел. Тя постави  оценки на най-изявилите се от класа.

На урока присъстваха  експертът от РУО г-жа Албена Хорочева, директорът  на ПГИ г-жа Мариела Попова, Красимира Живанова, заместник-директор, колеги на г-жа Бояджиева. 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/12/23 14:55

    Така ли се предават вече уроците по литература - учителката далеч от учениците, те - полегнали и с празни погледи? Жалко!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/12/23 14:05

    Голям професионализъм и изпълнение на 100% поставените задачи. И, естествено, висока оценка от присъстващите на урока и от експерта от РУО. За пореден път госпожа Бояджиева показа, че е отличен преподавател по БЕЛ.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.