24rodopi.com/Темата+
Делян Пеевски се поклони на гроба на 17-месечната Тюркян. Председателят на ПГ на ДПС, който е номиниран от всички структури на партията в страната за нов председател на ЦС на ДПС, говори пред повече от 3 000 души край паметника „Тюркян чешма“ в кирковското село Могиляне, но първо посети гроба на бебето, което е убито на 26 декември 1984 година при мирен протест на местното население срещу смяната на имената.
Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман припомни събитията отпреди 39 години:
"Днес е 26 декември. Тази дата остана завинаги паметна в историята на община Кирково. Точно преди 39 години, през мразовития декември, на този площад в село Могиляне, пълен както е днес с хиляди хора, е царял милиционерски произвол и насилие. Проляла се е кръв. На мирен протест са дошли от селата Каялоба, Горски извор, Китна Пресека и Добромирци, за да защитят своите имена и правото си на самоопределяне и вероизповедание.
В скута на майка си беше застреляна малката Тюркян.
Тя се превърна в ангел, за когото нашите деца днес пишат стихове и редят песни. Тюркян стана символ на единството и заедността, символ на борбата за човешки права и най-малката жертва на т.нар. Възродителен процес.
Освен 17-месечното момиченце, тук намериха смъртта си и 45-годишната Айше Хасан от Каялоба и 43-годишният Муса Якуб от Китна.
Паметникът, издигнат през 1998 година, е първият след падането на комунистическия режим. Пред него се събираме всяка година с чувство за дълг, чест и достойнство, за да покажем, че тези събития за нас са много важни. Те са исторически урок и за всеки един от нас и за идните поколения. Събитията тогава ни научиха на толерантност, научиха ни да обичаме, а не да мразим, да бъдем заедно, вместо да се разделяме. Те ни правят по-добри хора“.
Снимки: Гюнер Шюкри
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

22 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/12/23 17:43

    Господин Пеевски започнете промяната първо с прочистването на ДПС от възродителите в редиците на партията, сам ще се учудите колко много са.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/12/23 18:18

    Много лисици около него.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/12/23 19:24

    Г-н Пеевски бих подкрепил теб начело ДПС, ако ти намериш сили с Новото начало, за правда, за възтържествуване на спокойствие,не противопоставяне и разделяне на хората в града от остатъка от тоталитарния режим "пеещия часовник". Часовника отмерва отлично астрономическото време! Но,камбанения звън и мелодиите сутрин рано рано 06.00ч всеки ден, на всеки час до 22.00ч да намерят своето място в историческия музей на Кърджали на призово място.Мелодиите канят Иван на оръжие срещу беззащитния врата до врата комшия Хасан.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/12/23 09:07

      Много добър коментар браво,съгласен съм с теб!

      Изтриване
    2. Анонимен28/12/23 07:29

      Днеска часовника,утре паметникът на Левски а в други ден народното събрание. Все нещо не ви харесва и оп, дайте да го махнем.

      Изтриване
  4. Анонимен26/12/23 19:57

    Mnogo sme ,silni sme.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/12/23 19:58

    Махайте келепирджиите,интригантите,заложете на партийците иначе загива партията.Повече срещи на депутати с избиратели!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/12/23 21:18

    Аз съм млад и музиката от часовника ми харесва, но като остарея какво ще стане вече не знам!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/12/23 21:31

    Правата на гражданите са гарантирани от 1989г. и от 2007г. са забетонирани от ЕС.
    Повечето млади въобще не се интересуват от старото компроментирано ДПС.
    За тях, както и за всички останали по-важни са неща от реалния живот, като ремонтирани улици, тротоари, паркинги и спортни съоръжения, качествено образование и здравеопазване, поносими данъци, обезлюдяване и демография, работеща икономика и работни места, инвестиции при работеща съдебна система в полза на обществото срещу злоупотребили администратори и политици. Неща като инфлация, криза се появяват и си заминават, но за да не заминават хората паралелно с новия лидер на новия модел са нужни реформи за да е приятен климатът за живеене.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/12/23 23:52

    Къде са любимките С.М и. СХ

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен27/12/23 01:52

    Каква промяна имаше в конституцията на РБ,която да засяга правата на малцинствата? Щом толкова мисли за нас,господина защо не направи това,което другите не направиха 34 г.,а именно да се запише в конституцията на РБ,че освен българи в тази страна има и други етноси?! Хайде да го видим,ще повдигнели въпроса някъде изобщо някой ще посмее ли да го попита даже?! ПП: СИГУРЕН СЪМ,ЧЯ НАМА ДА ПУСНТЕ КОМЕНТАРА МИ ЗА ВАШИЯ ШЕФ!ПРОДАЖА МЕДИЯ!

    ОтговорИзтриване
  10. Пеевски да изкорени вечните и вредните-ненужните и необразованите местни партийни Калинкиииииииииииииии по места и в общините....тези Калинкииииииииии гъмжат като хлебаркитеееее и вредят на народа,бетонирали са се до гроб

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен27/12/23 10:06

    Абсолютно е прав 19.24,нали има и Закон за ограничаване на шума. Никъде в България няма таково недоразумение, да се махне. Нима братята и сестри в Пазарджик,Враца, Монтана, Карлово и т. н са по малко патриоти?! С технически средства не се внушава патриотизъм, а с образование, семейство, общество, възпитание, всички ЗАЕДНО!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен28/12/23 07:38

      Закона е от 06:00 до 22:00 . Трябва и да се чете.

      Изтриване
  12. Анонимен27/12/23 11:09

    Нермин MЕхмед трябва да се отсрани от общината.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен27/12/23 19:37

    За тоз пеещ..., едно време ОЦК, "гордостта" на соца, тровеше атмосферния въздух, слава богу, махна се.А пеещия... "патриота" продължава да трови ОБЩЕСТВЕНИЯ ВЪЗДУХ! Пръска на всеки час от 06.00ч до 22.00 вкл. ОТРОВА. ДОКОГА ЩЕ Е ТАКА?

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен27/12/23 21:31

    До 19.24
    Съгласен съм !
    Шума от джамията също да се премахне.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен28/12/23 00:52

      Погледни ме, човек с болен мозък, ти не си достатъчно силен, за да спреш призива за молитва в джамията. Нито ти, нито някой като теб трябва да се опитва да се намесва в нашата религия отново. Ако си толкова обезпокоен, отивай да живееш в гората, животно, маскирано като човек. Страхливец с болен мозък, безполезно куче с лоша кръв...

      Изтриване
    2. Анонимен28/12/23 08:42

      Европейски парламент.
      Законност. Ограничение на призивите за молитва от страна на мюсюлманите съществува в страни, включително Канада, Холандия, Германия, Швейцария, Франция, Обединеното кралство, Австрия, Норвегия и Белгия .

      Изтриване
  15. Анонимен28/12/23 02:36

    Джамия имаше преди теб даже и преди пра пра дядото ти,ако ти пречи премести се където няма джамия.Толково е просто.Поздрави от Мека!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен28/12/23 10:44

    Турция е близо и няма смисъл да ходиш до Канада.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.