24rodopi.com/Общество

За Мохамед Узункъш е разказвано много. За опожарения цех в района на кирковското село Бенковски по времето на „Възродителния процес“ се знае твърде малко. Но пожарът променя живота на Мохамед. Днес той е категоричен, че социалистическото имущество било унищожено от тайните служби на комунистическия режим…

Той е роден като Мохамед Юсеинов Юсуфов в Народна република България през 1957 г. 27 години по-късно животът му се преобръща – насила променят името му на Митко Асенов Йосифов.

Само няколко седмици след свалянето на Тодор Живков, на 29 декември 1989 година, имената и правата на турците са възстановени. Или поне формално е така, защото в административната реалност това не става толкова лесно.Тогава Мохамед отново получава родното си име, но хората сами започват да му променят фамилията - вече е известен не като Юсуфов, а като Узункъш. На турски това означава „дълга зима“. Така се казва нелегалната организация, която той създава през 80-те - „Дългата зима“. Заради дейността си той е осъден на 20 г. затвор, разказва Десислава Димитрова от „Свободна Европа“.

На 24 декември 1984 г., когато в Кърджалийски окръг навлизат бетеери и 1400 въоръжени униформени, Мохамед е 27-годишен, женен, с две деца – на 6 и 7 г. Работи като строителен работник и свири на китара на сватби и тържества.

На 26 декември той и хиляди други турци се събират пред Партийния дом в неговото село – Бенковски, за да потърсят правата си.

„Не можехме да повярваме, че ще го направят по толкова брутален начин. Стреляха, хора бяха убити“, разказа той пред „Свободна Европа“.

По същото време в село Могиляне загива 17-месечното момиченце Тюркян, леля му, която го носи на гърба си, е ранена, а мъж и жена също са убити. Днес на името на Тюркян има чешма, до която всяка година на 26 декември се прави възпоменание.

След този ден Узункъш и сподвижниците му започват нелегална дейност в опит да изнесат информация извън България. Той лично говори пред забраненото тогава Радио Свободна Европа и още е благодарен за онази възможност.

Скоро обаче Държавна сигурност (ДС) разбира за плановете им.

Арестуват го през февруари 1986 г. заедно с още стотина души от общо 400-те членове на „Дългата зима“. Той разказва, че ДС е организирала умишлен пожар в Бенковски и е намерила "свидетели", че именно той стои зад него. При първия разпит го обвиняват, че е шпионин и терорист. Той пита имат ли доказателства.

„Единият извади от куфарче маркуч, каза: „Ето ти доказателството“ и започна бой – с маркуча, с юмруци, с ритници“, спомня си Узункъш.

Само след седмица съдебен процес той и още 8 души са осъдени на затвор – за организиране на терористична, шпионска и противодържавна дейност. Неговата присъда е най-голяма - 20 години, 3 години изселване след това, както и конфискация на имуществото.

Изпращат го в Софийския централен затвор. 15 месеца той прекарва в единична килия без светлина. За първи път му позволяват да се изкъпе след 100 дни, със студена вода. Побоите обаче са чести. Оцелява с молитви: "Взеха ми достойнството, но аз им казах, че от този затвор ще изляза с турско име".

Слаб като скелет, той е преместен първо в Старозагорския, а след това в Пазарджишкия затвор.

Излиза на свобода през юли 1990 година и заминава за Бурса.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/12/23 20:50

    Защо няма нито един осъден за възродителния процес?! Любимата ви партия ДПС беше на власт толкова години, но пак не направи нищо, за да се появи наяве поне един виновен. Знам защо, зщото тези, които са в ръководството на партията също участваха в това, например агент Сава!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/12/23 21:37

    Pogledni gornite nowini.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/12/23 09:10

    Много от вкараните в затворите и изпратените в Белене бяха агенти,внедрени между невинните хора.това го правяха самите турци.Много от партийните секретари,заемащите началнически постове бяха агенти на ДС и след 1990 г.станаха лидери на ДПС по селата.
    ДПС неможе де не знае кои са убийците през декември 1984 г. на митинга в с.Могиляне.За никой не е тайна,че убиеца на малката Тюркян,е дядо на бизнесмен и активист на ДПС.А "репресирания" Мохамед Юсеинов Юсуфов след комунистическия режим,беше съдружник в БКС - Чорбаджийско заедно с бртята - Пънита и го фалираха.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/12/23 09:59

    Тази партия( фирма ) е създадена за това, да не прави нищо за турците в БГ.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.