24rodopi.com/Образование

В ЕГ "Христо Ботев" бе отбелязан един от най-любимите празници в Германия - Nikolaustag - Денят на Николаус. На 6-и декември се отдава почит на свети Николай, който е покровител на децата, моряците, пътниците и търговците.

Според легендата, той дарява подаръци на послушните деца, а на непослушните - въглен. Този празник има богата история, която се простира от IV век, когато живял свети Николай, който бил архиепископ на Мира (днес в Турция). Той бил прославен със своите добри дела и чудеса, които вършел за хората в нужда. Едно от най-популярните е, че спасил три сестри от бедност, като хвърлил три късчета злато през прозореца им, за да могат да се омъжат. Затова той е станал символ на доброта и щедрост.

След смъртта си, свети Николай е бил почитан като светец от християните, особено в Източна Европа и Русия. През Средновековието, неговите мощи са били пренесени в Бари (Италия), където са станали обект на поклонение.

В Германия Nikolaustag е един от най-вълнуващите и очаквани празници за децата. Николаус идва облечен в червена мантия придружаван от помощника си Кнехт Рупрехт, който държи пръчка в ръката си и чувал с подаръци или наказания.

На предходната вечер, децата поставят чисти ботуши пред вратата си, в които Николаус оставя подаръци - обикновено сладкиши, орехи, мандарини или малки играчки, но ако са били непослушни, те получават въглен или пръчка.

Учениците от 8-мите класове (8Г, 8Д и 8Е клас), изучаващи немски език, се включиха активно в различни дейности, свързани с този празник. Те гледаха филм, разказващ за живота и чудесата на свети Николай и по интересен и забавен начин разбраха, защо той е толкова обичан и уважаван. С цветни постери, песни и стихотворения на немски език децата показаха не само своите знания и умения, но изразиха и своята радост и благодарност към Николаус. Завършиха събитието с увлекателна викторина – игра kahoot, на която пролича огромният състезателен хъс у малките възпитаници на гимназията.

Най-накрая всички осмокласници получиха заслужено лакомства. Това беше един незабравим ден за тях, в който научиха много за немската култура и се забавляваха заедно.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.