Споделен опит от фермери, как  скъсяват връзката с потребителите, от земята до трапезата

Фермери и производители от Златоград и Кирково, представители на Местната Инициативна група споделиха опит със свои колеги от Гърция, по време на обменно посещение в Регион Еврос.

Гръцките фермери споделиха опит на място  и  запознаха как работят в затворен цикъл –производители на вино, био сирена и млечни продукти и доматен сок, как са успели да скъсят  връзката с потребителите, на принципа от  фермата  до трапезата, една от всички възможности за добавяне на стойност към земеделската продукция. Този процес на балансиране на пазара има отношение и към преработката на тази земеделска продукция в условия, близки до домашните. Тенденцията за затварянето на цикъла на производство, скъсването на веригата на доставки, според посетените фермери има отношение най-вече към предлагането на продукти с ясен произход. Ако в индустриалните хранителни продукти проследяването на произхода откъде идват суровините, породите и сортовете, от които е произведена тази храна е по-трудно, то при потребителите на такива  хранителни продукти, може  много по-лесно да проследят какъв е произхода, дори да познават лично като производители, да знаят нашата  история и практиките ни на производство. Всички представени производства са притежатели на био сертификати и отличени с множество престижни европейски награди и отличия за вкусови качества и балансирани характеристики.

Посещение на VIRA FERES, производство на биологично сирене и кашкавал Ферес


Собственикът Христос Вафиадис е потомствен животновъд от град Ферес трето поколение, който се стреми да надгражда опита на своите предци след 2004г., затваряйки веригата, с
подобряването на условията за отглеждане на животните, биокултурите за  животните във фермата- овце и кози, до производството на различни видове млечни продукти, произвеждани по стари традиционни рецепти, в сферата на биологичното производство на храни. Фермата е частна собственост, оборудвана с необходимата съвременна собствена техника, разполага със собствена земя – над 600 дка и стадо животни 600 броя, от които овце – порода „Лакон“ и кози, с тенденция за увеличаване  на стопанството.

Какво сподели Христос на своите  колеги?

В отглеждането на животните и производството на продуктите е включено цялото ми семейство – горд баща съм на три момичета, които се надявам да продължат занаята и надграждат фермата. Важно е да отбележа, че не ползвам посредници при реализация на доставките на продуктите, те достигат директно до клиента чрез фермерските пазари, които посещавам през седмицата. За да задоволя претенциозния вкус на гръцкия клиент по отношение на млечните продукти, произвеждаме сирене смес от овче и козе мляко, в което са добавени различни пикантни подправки – люта чушка, риган, маслини. Предлагаме също така домашно приготвен катък и мляко с ориз. Сиренето на фамилията се отличава и с още нещо – то зрее минимум 90 дни, защото пазарът не допуска меки и незрели сирена.

 

Ø  Фабрика за производство на доматен сок https://oikoportokalidis.gr

С какво се отличава: Милиони домати, Единадесет международни награди, Една домашна индустрия!

Групата от МИГ Кирково-Златоград  посети и селскостопанската продукция  на Portokalidis за доматено сосово производство за доматен сос.

Какво сподели с нас собственика на фабриката?

Тайна рецепта, отлично качество и много порции, допринесе за създаването на отличителния 100% гръцки продукт, без добавки и консерванти, с уникална съставка домати, от които производството, обработката и опаковането се извършват във фабриката. Тайната е в правилния подбор на домати - суровина, която отглеждаме сами, в собствен имот в района на Фери Еврос по най-естествения начин. Нашите сосове са получили 11 награди и отличия от международни дегустационни състезания, като например 2-те награди на Международния институт за вкусове, който се провежда всяка година в Брюксел.

Посещение на домашна промишленост – ръчно изработени сапуни от Focus-Thrace Cosmetics

Какво споделиха от фирмата?

Като цяло Focus-Thrace Cosmetics е утвърдена и реномирана фирма, която се е посветила на производството на висококачествени козметични продукти, използвайки естествени и органични съставки. Ангажиментът на компанията към качеството и устойчивостта, съчетан с широката гама от ефективни продукти, я прави популярен избор за клиенти в Гърция и извън нея. Желанието на Фокус-Тракия Козметикс е да подчертае луксозните суровини, които можете да намерите в богатата тракийска земя.

Всички сапуни се приготвят по традиционен студен метод и се основават на необработен гръцки зехтин, както и други масла и билки, които осигуряват висококачествени характеристики.

Focus-Thrace Cosmetics е гръцка фирма основана през 2017г., специализирана в производството на козметични продукти. За кратко време фирмата има силно присъствие на гръцкия пазар, а продуктите й са добре известни със своето качество и ефективност.

За направата на козметичните продукти фирмата подчертано използва естествени и органични съставки в своите продукти, които се произвеждат в Гърция. Това позволява собствениците да поддържат строг контрол върху качеството и консистенцията на своите продукти, който включва широка гама от продукти за грижа за кожата като сапуни, масла за лице/тяло/коса, скрабове и др.

Продуктовата гама на включва няколко линии, всяка от които е предназначена да отговори на специфични кожни проблеми. Например линията "Age Defense" е насочена към зряла кожа, докато линията "Hydra Plus" е предназначена да хидратира и подхранва кожата. Тази гама от продукти, съчетана с използването на висококачествени съставки, гарантира, че клиентите могат да намерят правилния продукт за индивидуалните нужди на кожата си.

В допълнение към ангажимента си към качеството, Focus-Thrace Cosmetics също има силен фокус върху устойчивостта. Използват се рециклируеми материали за своите опаковки и е внедрила редица други екологични практики в своите производствени процеси.

 

Настоящата публикация е изготвена от МИГ Кирково-Златоград, в рамките  на  Споразумение № РД 50-41 /27.04.2018 за изпълнение на Стратегия за водено от общностите местно развитие за общините Кирково и Златоград  по   подмярка 19,4 – „Текущи разходи и популяризиране на стратегия за ВОМР“  от  ПРСР  2014-2020.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.