24rodopi.com/Регион

Централният площад в Момчилград ще придобие съвременна, модерна визия. Осигурени са необходимите средства, строителството започва през пролетта на 2024 година. 

„Изготвеният проект, който вече е одобрен и са осигурени средствата, цели запазване на основната функция на площада като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и различни мероприятия, притегателно място за жители и гости на града ни”, посочва кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

Проектът е изработен по такъв начин, че да подобри привлекателността на града и качеството на живота, да се осигурят нови възможности за икономическо и социално развитие със създаване на подобрена система от пешеходни и зелени пространства с нова визия, като се запазят и доразвият положителните моменти в реализираните вече обекти, допълват от екипа на кмета.

В проекта е заложено да се оптимизират съществуващите зелени площи, а към тях да се добавят нови елементи, като по този начин площадното пространство придобие визията на съвременно решена градска зона. Настилката на площада ще се замени с нова, която ще включва различни растери и цветове, подчертаващи основни направления на алеите.

Проектът предвижда да се запазят водните площи на площада – фонтан и водна каскада, но се дава ново предложение за конфигурация и естетично оформление. До каскадата ще бъдат оформени кътове за отдих с нови зелени площи, които да подчертаят ефекта на водата. Предвидено е и ефектно художествено осветление. Комбинацията от нови високи и ниски осветителни тела ще даде нова визия на пешеходното пространство. Ще да бъде направено вградено осветление в настилките и в стените на част от зелените площи, което ще даде нова художествена визия на околната среда.

Детска площадка, места за почивка, декоративна пергола с пейки, кътове с пейки около съществуващата чешма край читалището, са част от проекта. Съществуващите търговски обекти ще бъдат приобщени към новото пространство. Предвидено е изграждането на дървен подиум за разполагане на маси на открито, който ще е част от новата визия на площада. Освен това ще бъде построена сцена, облицована с дърво. Тя ще бъде постоянен елемент, който в ежедневието да се използва като част от площадното пространство. При конкретни събития на сцената ще се провеждат различни изяви, като ще има възможност за монтаж на конструкция за навес. Това ще позволи осъществяване на организирането на прояви, независимо от атмосферните условия.

В северната част на площада е предвидено поставяне на модулни беседки – павилиони. Те ще обогатят художествения облик на пространството и ще имат многофункционално приложение – могат да се използват като беседки за почивка, игри и събирания, а при необходимост да бъдат превърнати като обекти с временна търговска или изложбена дейност.

От западната страна за преодоляване на съществуващата денивелация откъм ул. „Маказа“ ще се изгради рампа за достъпна среда, с която безконфликтно ще се осигури достъп до централния градски площад от всички посоки и за всички посетители.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.