24rodopi.com/Регион

Група от 11 български фермери, занаятчии и лица, предлагащи традиционни  местни продукти и услуги от територията на общини Кирково и Златоград участваха в обменно посещение, организирано от  Dimosineteristiki Evros S.A-Александруполис  и МИГ Кирково-Златоград. Повечето от българските участници са изпълнители на  проекти по мерки на МИГ.

Работното посещение се осъществи  в района на Еврос, Гърция, в който са съсредоточени изключително семейни ферми с преобладаващи ръчно, биологично и домашно изработени продукти - зехтин, традиционни конфитюри и сладка,  плодови и доматени сокове,  ароматни сапуни, био  сирене и мляко,   вина и други традиционни продукти, характерни за региона на  Александруполис и Ферес.

Програмата и престоя на групата беше любезно организиран от домакините по  предварителна програма за посещения и обмяна на опит в сферата на различните производства и затваряне на производствения цикъл.

През първия ден в Александрополис, фермерите от МИГ Кирково-Златоград  посетиха  няколко обекта:

-          Семейна пекарна Вазаки;

-          По пътя на маслината – Kyklopas Virgin extra oil“  

-          Винарна Хаджислава

 

Първото посещение на групата беше в семейна пекарна Vazaki/Вазаки (Александрополис), в която бяха посрещнати топло, с усмивка и с домашно, ръчно приготвени конфитюри, сладки лакомства  на фурна от сезонни плодове, натурални био сокове, традиционни сладкиши, вкусни ароматни козунаци и много други тестени изделия

Какво споделиха с нас собствениците?

 Пекарната отваря врати през 2020г. и за 3 години е добила изключителна популярност в Александрополис, правят се поръчки за околните острови и близките населени места. Нашата цел е да създадем максимално доволни и удовлетворени клиенти, тъй като в основата на нашата дейност са заложени семейни традиционни технологии, наследени от предците ни. На второ място  е да спечелим уважението и доверието на потребителите – да опита, да купи и да се върне отново за Vazaki/Вазаки- в превод от гръцки „Буркан“

Същият ден работната група се отправи и  „по пътя на маслината“ -   зехтин Extra Virgin и други продукти от  Kyklopas Virgin extra oil  в Макри  (https://kyklopas.com/„ Kyklopas“ е семеен бизнес, притежаван и управляван, който започва и води началото си от преди няколко поколения. Аргирис Келидис е потопен в света на маслините от малък, рамо до рамо с баща си и майка си. С тази солидна основа и огромно наследено знание и опит, Аргирис и съпругата му Ники Келидой създават собствена семейна мелница през 1982 г. Мелницата за маслини Kyklopas се намира в Макри, Северна Гърция, сред една от най-старите маслинови горички в Средиземноморието, на един хвърлей от пещерата на Омировия циклоп (на гръцки Киклопас) и от древния път, свързващ Европейска Турция с Рим, Via Egnatia. В резултат на тяхната страст и любов към това, което правят, днес семейство Келиди има 12 000 маслинови дървета и 2 000 органично култивирани дървета от местния сорт маслини Makri. Като притежатели на  най-голямата Маслобойна, финансирана с европейски средства, произвежданият екстра върджин зехтин Kyklopas, е един от най-награждаваните гръцки зехтин в света. Производството е съчетано с дегустации, демонстрационни турове, места за отдих и зоокътове.


 


Какво споделиха собствениците?

Собственици сме на вековна маслинова горичка – 80-100 годишни дръвчета, с идеален микроклимат. Прилагаме биологично земеделие със стриктно прилагане на стандартите за биологично земеделие, Моносортов / сорт маслини Makri. Регион: Макри, област Еврос, провинция Тракия. В имотите Kyklopas се отглеждат маслиновите дървета с разумна употреба на вода, торове и хербициди. Всяка фаза на производството се управлява по такъв начин, че да се щадят както околната среда, така и потребителя. Ние използваме най-новата технология в брането на маслини, като берем реколтата с автоматизирани вибрационни машини, за да избегнем повреждането на маслините. Поставяме маслините в щайги, които са добре проветрени и без пластификатори. Зехтинът се произвежда в деня на прибиране на реколтата и при оптимални условия (студена екстракция под 25 градуса). Веднага след екстракцията маслото преминава през хартиени филтри, за да се запазят химичните характеристики и естествените аромати на маслото. След това съхраняваме маслото в резервоари от неръждаема стомана на хладно и сухо място. Впоследствие ние сами бутилираме маслото при хигиенни условия в съответствие с Европейските стандарти за качество. Нашето производство на Екстра върджин маслиново масло е с високо фенолно съдържание. Вековна маслинова горичка с идеален микроклимат. Биологично земеделие със стриктно прилагане на стандартите за биологично земеделие, Моносортов / сорт маслини Makri. Регион: Макри, област Еврос, провинция Тракия. Реализацията на произведените продукти са предназначени за вътрешния и външния пазар –страни членки на Европейския съюз, както и за Япония , Албания и други. Богата гама от сапуните Kyklopas произвеждаме, ръчно изработени, като използваме собствен зехтин и други натурални гръцки продукти. Опитахме ги и бяхме приятно изненадани от ароматите им и колко качествени са нуждите на лицето и тялото.                                                                             

Винарска изба/лозе /Винарна Hatzisavva Vineyards/, Alexandroupoli

Лозе

Лозето и винарната на семейство Hatzisavva се намират северозападно от Александруполис, в провинциална Тракия. Посадени на склон, те гледат гордо от Айнос към остров Самотраки, „дишащи” полъха на Тракийско море.

Местоположението е много внимателно подбрано. Лозята са сухи, на отцедливи каменисти почви, с нисък добив от декар, подчертаващ качеството. На склонове с много добра вентилация, така че са необходими само минимални интервенции през вегетационния период, здравето на гроздето е гарантирано, главно превантивно.

Какво сподели собственичката на винарната?

От 2010г. до момента сортовете Мавруди, Каберне Совиньон, Мерло, Асиртико, Малагузия и Видиано се отглеждат на 70 хектара с перспектива за разширяване. С уважение към почвата и околната среда се следват пермакултурни практики, позволяващи на флората и фауната на района да съжителстват хармонично с лозата, както са правили от хиляди години. В същото време се използват съвременни техники и инструменти за цялостен подход при отглеждането на лозето.

За огромно съжаление обстановката с пожарите в област Еврос, Северна Гърция унищожиха хиляди декара гори, земеделски култури, сгради и селскостопански животни засегна и нашите насаждения. Последствията за нашата дейност и бъдещото развитие на производството ни на този етап са трудно предвидими, тъй като според направената оценка на щетите, ще са необходими поне 7 години за възстановяване на лозовите насаждения като биопродукт. Очакваме и държавните помощи включващи финансиране по възстановяване на засегнатите площи и данъчните облекчения за задълженията ни.

За Винарната

Избата е малка, с необходимите площи за производство, бутилиране, отлежаване, стареене и се намира в собствените им лозя. Винифицира се само грозде, произведено в собствените им лозя, което се бере ръчно и внимателно селектирано преди началото на винификацията. По отношение на крайния продукт и неговата специфика се използват традиционни техники и се правят минимални възможни намеси по време на процеса на винопроизводство.

Групата  дегустира различни видове отлежали вина с изключителни качества –Мавруд, Каберне Совиньон, Мерло, Асиртико, Малагузия и Видиано.

 

 

Настоящата публикация е изготвена от МИГ Кирково-Златоград, в рамките  на  Споразумение № РД 50-41 /27.04.2018 за изпълнение на Стратегия за водено от общностите местно развитие за общините Кирково и Златоград  по   подмярка 19,4 – „Текущи разходи и популяризиране на стратегия за ВОМР“  от  ПРСР  2014-2020.

 

 


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.