24rodopi.com/Регион
Група от 11 български фермери, занаятчии и
лица, предлагащи традиционни местни
продукти и услуги от територията на общини Кирково и Златоград участваха в
обменно посещение, организирано от Dimosineteristiki
Evros S.A-Александруполис и МИГ
Кирково-Златоград. Повечето от българските участници са изпълнители на проекти по мерки на МИГ.
Работното посещение се осъществи в района на Еврос, Гърция, в който са
съсредоточени изключително семейни ферми с преобладаващи ръчно, биологично и
домашно изработени продукти - зехтин, традиционни конфитюри и сладка, плодови и доматени сокове, ароматни сапуни, био сирене и мляко, вина и
други традиционни продукти, характерни за региона на Александруполис и Ферес.
Програмата и престоя на групата беше любезно
организиран от домакините по
предварителна програма за посещения и обмяна на опит в сферата на
различните производства и затваряне на производствения цикъл.
През първия ден в Александрополис, фермерите
от МИГ Кирково-Златоград посетиха няколко обекта:
-
Семейна пекарна Вазаки;
-
По пътя на маслината – Kyklopas Virgin extra oil“
-
Винарна Хаджислава
Първото посещение на групата беше в семейна
пекарна Vazaki/Вазаки (Александрополис), в
която бяха посрещнати топло, с усмивка и с домашно, ръчно приготвени конфитюри, сладки
лакомства на фурна от сезонни плодове, натурални
био сокове, традиционни сладкиши, вкусни ароматни козунаци и много други
тестени изделия
Какво споделиха с нас собствениците?
Пекарната отваря врати през 2020г. и за 3
години е добила изключителна популярност в Александрополис, правят се поръчки
за околните острови и близките населени места. Нашата цел е да създадем
максимално доволни и удовлетворени клиенти, тъй като в основата на нашата
дейност са заложени семейни традиционни технологии, наследени от предците ни.
На второ място е да спечелим уважението
и доверието на потребителите – да опита, да купи и да се върне отново за Vazaki/Вазаки-
в превод от гръцки „Буркан“
Какво споделиха собствениците?
Винарска изба/лозе /Винарна Hatzisavva Vineyards/, Alexandroupoli
Лозе
Лозето и винарната на семейство Hatzisavva се
намират северозападно от Александруполис, в провинциална Тракия. Посадени на
склон, те гледат гордо от Айнос към остров Самотраки, „дишащи” полъха на
Тракийско море.
Местоположението е много внимателно подбрано.
Лозята са сухи, на отцедливи каменисти почви, с нисък добив от декар,
подчертаващ качеството. На склонове с много добра вентилация, така че са
необходими само минимални интервенции през вегетационния период, здравето на
гроздето е гарантирано, главно превантивно.
Какво
сподели собственичката на винарната?
От 2010г. до момента сортовете Мавруди,
Каберне Совиньон, Мерло, Асиртико, Малагузия и Видиано се отглеждат на 70
хектара с перспектива за разширяване. С уважение към почвата и околната среда
се следват пермакултурни практики, позволяващи на флората и фауната на района
да съжителстват хармонично с лозата, както са правили от хиляди години. В
същото време се използват съвременни техники и инструменти за цялостен подход
при отглеждането на лозето.
За огромно съжаление обстановката с пожарите
в област Еврос, Северна Гърция унищожиха хиляди декара гори, земеделски
култури, сгради и селскостопански животни засегна и нашите насаждения.
Последствията за нашата дейност и бъдещото развитие на производството ни на
този етап са трудно предвидими, тъй като според направената оценка на щетите,
ще са необходими поне 7 години за възстановяване на лозовите насаждения като
биопродукт. Очакваме и държавните помощи включващи финансиране по
възстановяване на засегнатите площи и данъчните облекчения за задълженията ни.
За Винарната
Избата е малка, с необходимите площи за
производство, бутилиране, отлежаване, стареене и се намира в собствените им
лозя. Винифицира се само грозде, произведено в собствените им лозя, което се
бере ръчно и внимателно селектирано преди началото на винификацията. По
отношение на крайния продукт и неговата специфика се използват традиционни
техники и се правят минимални възможни намеси по време на процеса на
винопроизводство.
Групата
дегустира различни видове отлежали вина с изключителни качества –Мавруд,
Каберне Совиньон, Мерло, Асиртико, Малагузия и Видиано.
Настоящата публикация
е изготвена от МИГ Кирково-Златоград, в рамките
на Споразумение № РД 50-41
/27.04.2018 за изпълнение на Стратегия за водено от общностите местно развитие
за общините Кирково и Златоград по подмярка 19,4 – „Текущи разходи и
популяризиране на стратегия за ВОМР“ от ПРСР
2014-2020.
Post A Comment:
0 comments so far,add yours
Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.
24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK