24rodopi.com/Регион

За чуждите инвестиции в Кърджалийско и модела на съжителство разговаряха областният управител Никола Чанев и посланикът на Франция у нас Н.Пр. Жоел Мейер.

Дипломатът е на посещение в Кърджали, заедно с директора на Френския културен институт Люк Леви и културното аташе Клодия Калво.

Ние сме особен регион със специфично географско разположение, но това, което ни отличава, е многообразието на етнически общности и култури, които уважават и зачитат различията помежду си, изтъкна Чанев. По думите му, инвестициите в икономиката и образованието са единствената спирачка пред миграцията на младите хора и обезкървяването на трудовия пазар. Като положителен пример за успешно бизнес-начинание, областният управител посочи завода на френската компания „Серта“ в Кърджали, където от години се практикува дуално обучение. Фирмата е известна и със социално-отговорната си политика.

Посланик Мейер прояви интерес към останалите чужди инвеститори в региона, спецификата на тяхното производство и мащаби. Заяви, че страната му държи да развива обучението по френски език у нас за нуждите на дружествата с френско участие, които се нуждаят от такива кадри. Френският език трябва да остане като втори жив език в Езиковата гимназия, смята дипломатът. В хода на разговорите стана въпрос за потенциала на региона в сферата на земеделието и туризма, стокообмена със съседите и културното сътрудничество. Областният управител подари на посланик Мейер картина на местната художничка Пенка Атанасова, рекламни материали за забележителностите на Източните Родопи и традиционни български сурвакници. На тръгване френските гости се насладиха на коледен поздрав от малките народни танцьори на СУ „Отец Паисий“.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.