24rodopi.com/Регион

39-годишнината от мирните протести срещу т. нар. "възродителен процес" беше отбелязана в община Момчилград. Възпоменателните церемонии започнаха от паметника на жертвите на тоталитарния режим на централния площад в Момчилград.

"Паметта за жертвите на т. нар. възродителен процес е жива и ще остане такава. Едва ли има жител на Момчилград и общината, който да не е чувал и да не е разказвал за случилото се в мразовитата зима на 1984 г. Да се изправиш срещу танкове и въоръжени с калашници мъже, за да защитиш правата си, е подвиг, за който се иска голямо сърце и чест. Мога да ви уверя, че и днес момчилградчани притежават и големите сърца, и честта", заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

Тя използва възпоменателния митинг, за да съобщи добрата новина, че предстои да бъде изцяло обновен площадът в центъра на града, където преди 39 години момчилградчани са излезли на мирен протест.

Венци и цветя пред монумента положиха политзатворници, репресирани от тоталитарния режим, депутати, кметове, партийни активисти, гости от Турция.

"По-важното събитие е мъжеството, доблестта, съпротивата, която показаха по време на събитията от 1984 г. мюсюлманите и турците в България. Не какво се е случило, а защо. Тоталитарната държава стъпка по стъпка започва процес на потъпкване на човешки и общностни права, асимилира български граждани етнически турци, за да ги промени като забрани имената им, вероизповеданието, обичаи, традиции. Това тръгна да прави комунистическата държава, но не успя, защото започна съпротива - движение без оръжие, начело с д-р Ахмед Доган. И това се трансформира в политическия проект Движение за права и свободи", заяви народният представител Джейхан Ибрямов. Той допълни, че мирната съпротива срещу асимилацията на турците и мюсюлманите в България няма аналог по света.

"Неслучайно от години ние казваме, че българският етнически модел трябва да се изучава и да бъде в учебниците по история. Нима няма основание българската демокрация да се гордее с Нури Адалъ, българския Нелсън Мандела? Не е ли погрешно четене на историята когато един човек е дал 23 години от живота си в името на правата и свободите, днес да няма една страница за него в учебниците по история", заяви евродепутатът Илхан Кючюк. Той каза още, че мюсюлманите и турците в България са изживели много трудни моменти, но никога не са потърсили реваншизъм и винаги са били на страната на добросъседството и толерантността.

"Паметникът в Момчилград не е само за жертвите на възродителния процес, а на жертвите на тоталитаризма от 1944 до 1989 г. ДПС припозна жертвите на тоталитарния режим като ценност и я издигна на национално и на наднационално ниво", каза зам.-председателят на ДПС Хасан Азис.

По-късно венци и цветя бяха положени пред чешмите-паметници на убити от тоталитарния режим жители на общината в селата Горско Дюлево, Ауста, Нановица, Равен и Груево.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/12/23 17:46

    О Хасанчо това е новината на седмицата

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/12/23 18:45

    Асанчо добре дошле

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/12/23 19:06

    А можели да ги питаме тези двамата на снимката дето носят венеца с цветята,защо са си вдигнали заплатата на по 6 хилки?
    И господина с кметицата какъв хабер има от възродителният процес ,че той самия още е на 36години възраст

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/12/23 20:36

    Zamesnik komandir po poloticeskata cast.Na vache razpolocenie.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/12/23 21:59

    НЕ Е ""ТАКА НАРЕЧЕН , А СИ БЕШЕ НАПРАВО ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС""

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/12/23 08:42

    Изминаха толкова години Време е да се кажат имената на Убийците им

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/12/23 09:46

    Защо т.н? той си е

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/12/23 20:06

    Koy e toy.Parvo da napalnim disagite.Posle da deystvame.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.