24rodopi.com/Общество

Това е едно село на границата между Родопите и Тракия. Почвата е чернозем, една от най-плодородните. Но почти няма кой да обработва.

Край тази буренясала и грохнала детска площадка са поставени слънчеви панели. Доскоро ги нямаше. В околните къщи живеят няколко ромски семейства с многобройна челяд…

По неофициални данни в деловодствата на общините има чакащи преписки с намерения за изграждане на фотоволтаични централи върху над 40 000 декара земя, 99% от които общинска собственост.  От една страна, при условие, че дните от годината, в които изкупните цени на енергийната борса са отрицателни, стават все повече, а в същото време произведената земеделска продукция на българския пазар е под 30%, този начин на отдаване и унищожаване на земеделска земя е недопустимо…

През октомври м.г. от прокуратурата обявиха, че има документирани над 15 случая в страната за предлагане на суми за понижаване на категоризацията на земеделски земи, за да бъдат продадени за терени за соларни инсталации. Един от случаите е в Момчилград. Новоизбран общински съветник дори бе разпитан.

Припомняме, че председателят на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов и заместник-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Венета Кръстева бяха арестувани по време на акцията на антикорупционната комисия и прокуратурата. Акцията се проведе в София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково.

Соларните инсталации имат около 15 години живот, а след това?! Превръщат се в надгробна плоча за земеделието. България пък е напът да загуби дори хранителния си суверенитет. Както целия останал.

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/1/24 14:29

    От хайванска държава само това може да произлезе,яжте мамули и живейте светличко.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/1/24 14:44

    muka bratko vseki iska na gotovo ili da krade ili i dvete skoro nishto niama da ostane shtom i toka e vnos a tova bilo uspeh za nego (Denkov) a v.Kapital mulchi . . . .i pravi slunchev umen i krasiv ten. . . . . .

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/1/24 16:41

    Колония България!!! Робска земя!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/1/24 18:00

    Родопи живота на фотоволтаиците е 25_30 години,ти ли ще обработваш земята че ти е мъчно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен12/1/24 20:25

      Съвсем скоро, малоумнико, толкова ще бъде средната продължителност на живот. А на соларните..., тъпак, "Я, има слънце, ще има и ток". Връщат ни в каменната ера, простоИдиоте. Ама и храна няма да има

      Изтриване
    2. Анонимен12/1/24 21:17

      Ти си идиот ела да обработваш тази земя в тези сушави години сееш няма дъжд всичко изсъхва,някой ако я обработи и вие наготово ще ядете нали,нашия район е такъв че за фотоволтаици е супер ,правиш 30 мгт и всеки месец ти идва към 1000 лв

      Изтриване
    3. Анонимен12/1/24 23:23

      До 21:17: А ти бре, глупако малоумен, кой открадна 500 000 000 лева за ремонт на язовирите? Не беше ли Боко Тиквата, вашият гуру на обирите?А, тъпак, един язовир за поливане беше ли ремонтиран? А? А, мръсна долна маймуно, крадлива? Щото мръсните комунисти направиха 3000 язовира в страната, вие един не ремонтирахте! Мама ти да еба мръсна, долна, крадлива, малоумнааааа!

      Изтриване
    4. Анонимен13/1/24 23:41

      Аве родопи, кой ги одобрява тези коментари, за нас има цензура, а за вас самите няма а. :D

      Изтриване
  5. Анонимен12/1/24 20:01

    Ако ще 50 г. да е експл.цикъл,защо не ги монтират по места,които не са обработваеми и плодородни земи,гърчолята да не са по-аптали от наш ганьо ,че ги слагат по баири и чукари.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/1/24 20:06

    Към 18.00 Ти българин ли си и ако си такъв колко ти е сивото вещество в главата?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен13/1/24 09:57

    Всички загрижени тук за плодородната земя, един корен не са боднали през живота си. Буренясали ниви може, фотоволтаици не. Всички наземни фотоволтаични централи са на набивни конструкции, като станат ненужни се разглобяват и нивата си е нива. Обаче защо да не запълним безсмисленото си ежедневие с коментари в нета докато жулим кафе с други мързеливци. Цяла държава лаладжии, все някой ви е виновен за мизерията в която живеете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен13/1/24 18:30

      Браво

      Изтриване
    2. Анонимен14/1/24 17:41

      Браво. Дай идея, как да създадем фотоволтаична централа!

      Изтриване
  8. Анонимен13/1/24 12:21

    Най гадното престои.Като се сьбудудите една сутрин и осьзнаете че обръчите са ви присвоили земята.Тази статия е плелюдия кьм по агресивен закон от предложения и приет момчилградски депутат преди години.Дьржавата отнема и отдава 100% частна не обработваща земя без да имаш дума впослествие

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.