Страхил Алексиев/24rodopi.com/Мнения

МОЯТ ГРАД

За пръв път стъпнах в Кърджали през късната есен на 1968 година. До тогава само бях чувал за този, далечен, непознат, мистичен град.

Бяхме завършили обучението си в НШЗО „Христо Ботев“ гр. Плевен и сега, вече като старшини-школници, по разпределение, попадаме в южния град. Групата ни се състоеше от около 40 човека, много добре подготвени, с назначение като взводни командири в различни поделения. Аз и още 20 колеги се явяваме в под. 22950, в центъра на града. Всички сме артилеристи.

Облечени сме в красиви униформи, млади, стройни, пращящи от сила, здраве и енергия,  деветнадесет, двадесет годишни момчета, наперени, със самочувствие и харизма.

Тогава Кърджали бе едно малко, незначително градче. Сградата на кино „Орфей“ (сега търговски комплекс) не съществуваше, театъра - също. Наоколо имаше схлупени къщурки и бараки, център и един, два квартала. Жилищният комплекс, „Възрожденци“, вероятно не е съществувал дори и като идеен проект.

Язовир „Кърджали“ също го нямаше.

По улиците, още с пристигането ни, видяхме много красиви момичета, модерно облечени, не можеше да се различават българките от туркините. Възрастните жени-туркини обаче, бяха целите с черни дрехи, само на главите с бели кърпи и нямаше как да ги сбъркаш.

Нас постепенно ни грабва войсковия живот, но по-отраканите и по-опитните, му намериха колая, за разлика от мен, абсолютен срамежливец.

Тогава не съм могъл и да предположа, че съдбата ще направи така, че този град ще се окаже най-важния в живота ми. Тук ще срещна първата си голяма любов, а след около 50 години, осем години след смъртта на съпругата ми, най-неочаквано и непредизвикано от мен, ще срещна и втората си голяма любов, вероятно и последната.

Обичам да се разхождам по улиците и парковете на любимия ми град, пораснал, модерен, преобразен.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/1/24 19:27

    Нима нямало в Кърджалийско МЕСТНИ млади, стройни, прящящи от сила.... МОМЧЕТА?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/1/24 20:00

    Не плачи, майко, не тъжи,
    че станах ази емигрантин,
    емигрантин, майко, работник,
    та тебе клета оставих
    за първо чедо да жалиш!
    Но кълни, майко, проклинай
    таз дпсарска-черна прокуда,
    дето нас млади пропъди
    по тази тежка чужбина -
    да ходим да се скитаме
    немили, клети, недраги! Аре публикувай бе админ...ко толкова страшно има в едно стихотворение. Нима не важи за вас свободата на словото?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/1/24 20:10

    В НШЗО Плевен колко български граждани етнически турци имаше

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/1/24 20:59

    Tam beche disciplinarnata rota,sluzechtite izlizaha polunormalni.Demek v Pleven.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/1/24 21:15

    I koe e bilo neznachitelnoto na grada, ta tolko millet se natrupal tam barabar pishman askerlar?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/1/24 21:35

    Простотията наделя в този град последните 20 години и тя имаше едно име хасан азис

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/1/24 05:47

    „За пръв път стъпнах в Кърджали през късната есен на 1968 година
    . Язовир „Кърджали“ също го нямаше.“
    Пет обиколки на плаца !😀

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/1/24 07:39

    Турците ги вземаха в казармата за абгария-безплатен труд с измислените "Строителни войски" и ЖПвойски. Нали турците бяха втора категория, а сега виждаме, кой наистина е втора категория в България.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/1/24 08:54

      Да видяхме откакто дойдохте на талази в града и стана не кочина ами за да ме разбереш нечистена кошара и тази снимка е ОЧЕВАДНАТА РАЗЛИКА и се казва "ангария"-принудително полагане на труд БЕЗ заплащане по време на османското робство.Следователно сте ни били длъжници . . . .

      Изтриване
  9. Анонимен26/1/24 09:49

    Кърджали беше малък град с четири военни поделения!! Да се чудиш от какво са се страхували другарите зайци плашливи.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен26/1/24 09:56

    Всички пришълци соца Кж на гърба на местните турци, цигани, помаци, арменци.Те, белите, на предните седалки в автобуса/ ЮАР/, другите черните най отзад. И днес.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/1/24 14:43

      така и трябва обикновено добитъка е назад и отгоре /ЮАР/

      Изтриване
  11. Анонимен26/1/24 21:51

    I kolko glavi asker biahte v toz voenen luks hotel nasred kolibite v mahlite, ve Starahile? Ko ste pazili tolko mnoo v tva neznachitelno selo? Komari i jabi pone imahte li dostatachno? ;)

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен26/1/24 22:01

    I kato tolko mnoo ste pazili vie batmanite tva neznachitelno miesto kadia vi e kazarmata, kadia sa vi tuhlite, portite, pendjereto, krevatcheatata, kadia sa vi meshkite, pushkalata, voennite nosii sega ve bulgar unak efendi kortik?

    ОтговорИзтриване
  13. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.