По-скъпо вече е пътуването по пътищата в южната съседка

24rodopi.com/Общество

В кафенетата и ресторантите в Одрин/Edirne е задължително поставянето на ценоразписи на входните врати и по масите. Новата практика е в сила в Турция от 1 януари 2024 година, а съдържателите на обектите в града на "българския алъш-вериш"са предпочели два езика за информирането на клиентите си – турски и български.

„В зависимост от естеството на услугите и начина, по който те се представят на потребителя, пред входната врата или на нея могат да се поставят документи, табели и други подобни относно тарифи и ценоразписи - както и в ресторанти, ресторанти, кафенета, сладкарници и подобни места, където се извършват услуги за хранене и напитки. Трябва лесно да се вижда от потребителите“, посочва Йозлем Джейлян от „Едирне хабер“.

Пристигналият от България Исмаил Хюсеин споделя, че приложението е добро – виждаш цените на храната и напитките, които поръчваш.

На същото мнение е и нашенката Несрин Хюсеин: Хубаво е да се види цената на чая и кафето.

Турция вдигна от днес толтаксите за преминаване по магистралите и мостовете в страната, става ясно от публикации в местните медии. Увеличението на цените е отразено на сайта на Главна дирекция "Автомагистрали"

Най-ниската такса за леки автомобили по магистралите, управлявани от Главна дирекция "Автомагистрали", става 9 лири, а най-високата такса е 84 лири. Според актуалния валутен курс 10 турски лири се равняват на около 0,30 евро.

Тарифата за таксуване за преминаване през мостовете "Мъчениците на 15 юли" и "Фатих Султан Мехмет" над Босфора в Истанбул е между 15 и 110 турски лири в зависимост от категорията на превозните средства, а пътната такса за мотоциклети става 6 лири. Таксите за моста "Явуз Султан Селим" (т.нар. Трети мост над Босфора) ще бъде между 25 и 275 лири.

За преминаване по моста "Османгази" над Измитския залив ще се плащат между 205 и 920 турски лири, а за моста "Чанаккале 1915", свързващ европейския и азиатския бряг над Дарданелите, цената варира между 75 и 1400 лири.

Таксите за магистралите и мостовете над Босфора, управлявани от Главна дирекция "Автомагистрали", са увеличени средно със 76 процента, а пътните такси за магистралите и мостовете, управлявани от частни компании, са увеличени средно с 50 процента.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/1/24 13:24

    А ние пътуваме сред дупки

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/1/24 18:55

    Bravo, s choveshka lubov i razbiratelstvo, komshuluk, politika, ikonomika!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.